Külföld

Kína fokozza a nyomást Tajvanon

Washington 1,1 milliárd dollár értékű katonai felszerelést adna el Tajvannak  jelentette be az amerikai védelmi minisztérium helyi idő szerint pénteken.

Kína fokozza a nyomást Tajvanon
Tajvan
Fotó: Pexels

Az ügyletre a külügyminisztérium is rábólintott. A csomag egyebek között hajók ellen bevethető Harpoon típusú rakétát is tartalmazna 355 millió dollár értékben.

Emellett Tajvan levegő-levegő, illetve levegő-felszín támadásra alkalmas Sidewinder rakétákat is kapna 85,6 millió dollár értékben, valamint 665,4 millió dollárral támogatnák a szigetország felderítési célú radarprogramját  árulta el a Pentagon alá tartozó Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség (DSCA).

Liu Peng-ju, Kína washingtoni nagykövetségének szóvivője közleményében azt írta: a tervezett fegyverüzlet nagy veszélybe sodorja a kínaiamerikai kapcsolatokat, illetve a Tajvani-szoros békéjét és biztonságát. A diplomata válaszlépéseket helyezett kilátásba.

Joe Biden amerikai elnök kormánya közölte: a csomagot már fontolgatják egy ideje, és tajvani, valamint amerikai törvényhozókkal konzultálva dolgozták ki.

Laura Rosenberger, a Fehér Ház illetékese közleményében aláhúzta: Kína fokozza a nyomást Tajvanon, katonái nagyobb számban vannak jelen a szigetország körül, és Peking igyekszik megváltoztatni a status quót a Tajvani-szorosban, ezért az Egyesült Államok minden szükséges eszközt megad Tajvannak az önvédelemhez.

A Pentagon hangsúlyozta, a pénteken bejelentett csomag nem változtatja meg a katonai egyensúlyt a térségben. Egy névtelenül nyilatkozó külügyi szóvivő rámutatott: a tervezett fegyverüzlet célja a tajvani hadsereg modernizálásának és védelmi képességei fenntartásának segítése.

A tajpeji védelmi minisztérium közleményében köszönetet mondott Washingtonnak, és megjegyezte, hogy Kína közelmúltbeli provokatív tevékenységei komoly fenyegetést jelentenek a szigetországra nézve. Peking Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatását követően napokig hadgyakorlatozott a térségben.

Az amerikai fegyverek segítenek Tajpejnek, hogy szembenézzen a kínai katonai nyomással és hozzájáruljon a térség békéjének és biztonságának fenntartásához  áll a közleményben.

A fegyverüzletre a kongresszusnak is rá kell bólintania, demokrata és republikánus források szerint az ügyben konszenzus van.

Kapcsolódó írásaink