Külföld

Az ukrán elnök szerint csökkenhet Európa gázfüggősége

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke egy olasz üzleti csúcson beszélt arról, hogy Ukrajna segíthet stabilizálni Európa energiafogyasztását –írta a liner.hu.

Az ukrán elnök szerint csökkenhet Európa gázfüggősége
Volodimir Zelenszkij ukrán államfő
Fotó: AFP/Szergej Supinskij

Zelenszkij ráadásul kijelentette azt is, hogy Ukrajna a zöldenergia központjává válhat Európa számára, ezzel pedig segíthet csökkenteni az orosz földgáztól való függőséget – számolt be róla az Anadolu hírügynökség.

„Stabilizálhatjuk a szomszédos és európai országok energiafogyasztását, amely csökkenteni tudja az orosz nyomást Európában. A nehézségek ellenére például annyi energiát tudunk exportálni, ami az olasz igények 8 százalékát lefedi. Ezen felül Ukrajna az európai zöldenergia-központ lehet. Hatalmas potenciál van bennünk, hogy megújuló energiát és zöldhidrogént termeljük. Ukrajna készen áll növelni az áramexportot az Európai Unió felé.”

Zelenszkij hangsúlyozta, ezért lenne létfontosságú, hogy a zaporizzsjai atomerőmű biztonságosan tudjon tovább működni, és továbbra is csatlakoztatva legyen az ukrán elektromos hálózathoz.

Oroszország és Ukrajna egymást vádolja a zaporizzsjai erőmű körül zajló eseményekért, különösen a bombázásokért. Egyelőre nehéz bizonyítékot találni bármelyik fél bűnösségére, mivel független nyomozást nem lehet lefolytatni.

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség missziót indított Zaporizzsjába, hogy ellenőrizzék az erőmű biztonságát. Nem meglepő módon az oroszok ezt mindenféleképp próbálják szabotálni, a szakértőket be sem engedték több épületbe – írta meg a liner.hu.

Kapcsolódó írásaink