Külföld

Sojgu: Az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvednek

Az ukrán hadsereg a NAÜ szakértőinek érkezése ellenére folytatta az atomerőmű lövését

Az ukrán fegyveres erők továbbra is jelentős veszteségeket szenvednek a Mikolajiv-Krivij Rih irányából és a máshol indított támadási kísérleteik során – jelentette ki Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pénteken a minisztériumban tartott telefonkonferencián.

Sojgu: Az ukrán fegyveres erők jelentős veszteségeket szenvednek
Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter
Fotó: AFP/Sputnik/Mikhail Metzel

„Ezt az akciót (az ukrán elnök, Volodimir) Zelenszkij hivatala azzal a kizárólagos céllal tervezte meg, hogy illúziót keltsen a nyugati kurátoraikban az ukrán fegyveres erők támadási képességeivel kapcsolatban” – hangoztatta a tárcavezető.

Elmondta, hogy Herszon és Mikolajiv irányában az orosz hadsereg az elmúlt hónap folyamán Olekszandrivka közelében elérte Mikolajiv megye határát és felszabadította Blagodatne falut, a Donyec-medencében pedig Piszkiben ellenőrzése alá vonta az egyik fő ukrán védelmi csomópontot.

„Folytatjuk a Donyec-medence felszabadítását, és az Oroszországi Föderáció biztonságát garantáló feltételek megteremtését” – mondta.

A tárcavezető szerint Ukrajna csak az elmúlt hónap folyamán 601 nehézfegyvert és tüzérségi eszközt – többnyire nyugati gyártmányúakat –, 19 repülőgépet és hat helikoptert, valamint 188 drónt veszített, az orosz hadsereg pedig 174 dandár- és zászlóaljparancsnoki állásra mért csapást. Mint mondta, az orosz légvédelmi rendszerek az amerikai gyártmányú HIMARS rakéta-sorozatvetők 226 lövedékét fogták el. Sojgu azt mondta, hogy az ukrán veszteségek hatására kevesebb, mint harmadára csökkent a külföldi „zsoldosok” beáramlása Ukrajnába, akik közül eddig 2831-en vesztették életület.

Rámutatott, hogy az ukrán hadsereg csütörtökön a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértőinek érkezése ellenére folytatta a zaporizzsjai atomerőmű lövését, és megkísérelte elfoglalni a létesítményt. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót azzal vádolta meg, hogy bátorítják az ilyen felelőtlen lépéseket, és hogy szándékosan elhallgatják az erőmű körül kialakult helyzetet.

Sojgu szerint az ukrán fegyveres erők július közepe óta 29 alkalommal lőtték az erőművet, 120 tüzérségi lövedéket és 16 kamikazedrónt felhasználva. Nyilvánvaló hazugsággal vádolta meg az ukrán vezetést, amely azt állítja, hogy az orosz hadsereg energetikai létesítmények fedezékéből ukrán állásokat lő.

„Felelősséggel kijelentem, hogy az atomerőmű területén és a szomszédos területeken nincsenek nehézfegyvereink. Remélem, hogy a NAÜ bizottsága személyesen is meg fog győződni erről” – mondta.

„Elvárjuk, hogy a NAÜ-misszió objektív eredményeit a világközösség rendelkezésére bocsássák. Szeretném hangsúlyozni, hogy további provokációk esetén teljes felelősség az ukrán hatóságokat fogja terhelni az esetleges vészhelyzetekért” – tette hozzá.

Sojgu értelmetlennek nevezte a Nyugatnak Oroszország elszigetelésére irányuló kísérleteket. Elmondta, hogy a nemzetközi biztonságról megtartott moszkvai konferenciára 70 országból és hat nemzetközi szervezettől több mint hétszáz küldött érkezett, az Armija-2022 fórumon pedig 85 ország katonai küldöttsége vett részt, és 36, összesen 525 milliárd rubel (mintegy 3500 milliárd forint) értékű állami hadiipari szerződés mellett 592,65 millió dollár (236,2 milliárd forint) és 1,77 milliárd rubel (11,7 milliárd forint) értékű exportmegállapodást is aláírtak.

Közölte, hogy a fórummal párhuzamosan megrendezett Nemzetközi Hadijátékokon első alkalommal képviseltették magukat három kontinens államai. A rendezvényen a tárcavezető szerint 34 ország több mint 5300 katonája vett részt több mint ezer haditechnikai eszközzel, repülőgéppel és hajóval.
 

Kapcsolódó írásaink