Külföld

Keményet mondott Meloni az olasz kampányban

A szabályok nélküli globalizáció nem bizonyult működőképesnek – egyebek mellett erről is beszélt kampánya legutóbbi állomásán Giorgia Meloni. A szeptember első napján közölt felmérések szerint a kormányzásra a jobboldali Olasz Testvérek elnöke a legesélyesebb.

Keményet mondott Meloni az olasz kampányban
A politikus szerint Európa ma már az energiapiacon sem számít jelentős tényezőnek
Fotó: Riccardo Milani / Hans Lucas v

Olaszország azért került a jelenlegi energetikai válságba, mert évtizedeken át elhanyagolta a beszerzést, másrészt az EU ahelyett, hogy stratégiai lépésekről döntött volna, inkább arról hozott direktívákat, miként tudunk rovarokat főzni – hangoztatta Perugiában tartott kampánybeszédében csütörtök késő este Giorgia Meloni. A jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke aláhúzta, Európa ma már az energiapiacon sem számít jelentős tényezőnek.

A szabályok nélküli globalizáció nem bizonyult működőképesnek, és erre Európa – mintha ez lenne a legfontosabb – most a zöldátmenetet tűzte ki nagy kihívásnak – fogalmazott. Meloni azt mondta, miközben őt a hazaszeretet vezérli, a baloldal rossz képet fest Olaszországról a külföldi sajtóban. (Az elnök a PD-főtitkár Enrico Lettára utalt, aki a CNN amerikai hírtelevízióban a jobboldal esetleges győzelmének negatív következményeiről beszélt.)

A baloldal kulturális hegemóniát vall magáénak, miközben valójában hatalmi hegemóniára törekszik – így az a furcsa felfogása van a demokráciáról, mely szerint az csak akkor szép, ha ők nyernek – hangoztatta Giorgia Meloni. Utalt arra is, a baloldal a migránsokról hazugságokat terjesztett. Hozzátette, hazájában nem demográfiai tél, hanem jégkorszak köszöntött be, hiszen az utóbbi évben kevesebb mint négyszázezer gyerek született.

A hónap első napján közölt felmérések szerint a kormányzásra a jobboldali Olasz Testvérek elnöke a legesélyesebb. Giorgia Meloni pártja elérte a huszonnégy százalékos támogatottságot, így a legnagyobb politikai erőnek számít. A formáció egyébként legalább két százalékponttal megelőzi a baloldali Demokrata Pártot (PD), és megkétszerezi szövetségese, a Liga népszerűségét. A legfrissebb adatokban az Olasz Testvérek, a Liga és a Hajrá, Olaszország! (FI) szövetsége majdnem húsz százalékponttal előzi meg a PD vezette baloldali koalíciót.

Matteo Salvini, a Liga vezetője kijelentette, hogy a birtokukban levő számok szerint a jobboldal elsöprő győzelme várható. Erre utalt a YouTrend közvéleménykutató is, amelynek előrejelzései szerint a vegyes, de a mandátumok többségét arányosan elosztó választási rendszerrel az Olasz Testvérek és a Liga akár kettesben is megszerezheti a kétharmadot.

Olaszországban szeptember 25-én, vasárnap lesznek a parlamenti választások.

Kapcsolódó írásaink