Külföld

Többször károsodott a zaporizzsjai atomerőmű

A NAÜ vezetője szerint az erőműben „kényelmetlenül közelről” hallatszott a harci zaj

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken a Reuters jelentése szerint, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

Többször károsodott a zaporizzsjai atomerőmű
A zaporizzsjai atomerőmű Európa legnagyobbja
Fotó: NurPhoto/Dmytro Smolyenko

A nemzetközi szervezet vezetője – aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben – hangsúlyozta, hogy „ez tarthatatlan”. Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt „kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj.

„Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára” – fogalmazott Rossi.

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csoportja továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben.

Objektum doboz

„Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csoportom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről” – hangoztatta Grossi.

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Grossi – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegramon azt írta, hogy az oroszok „hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról”.

„Az orosz megszállók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója ne ismerkedhessen meg a zaporozzsjai atomerőmű valós helyzetével” – szögezte le a vállalat. Emlékeztetett arra, hogy az erőműben túlnyomó többségben csak az orosz propagandamédia képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókkal érkező buszokat.

„Ezenkívül a megszállók hazudnak az atomerőmű infrastruktúráját ért ágyúzásokról, a keletkezett károkról, és előre láthatóan az ukrán fegyveres erőket hibáztatják mindezért” – figyelmeztetett az Enerhoatom. Hozzátette, hogy az orosz katonai teherautókat, amelyek minden tűzbiztonsági előírást megsértve vannak az erőműben, az oroszok „vegyvédelmi csapatok” felszereléseként mutatták be a NAÜ szakértőinek.

„Ráadásul a megszállók nem engedték be a missziót az erőmű krízisközpontjába, és elrejtették az ott tartózkodó orosz katonákat a NAÜ-misszió szeme elől” – írta a vállalat. Az oroszok a NAÜ-missziónak egy előre megrendezett „műsort” mutattak be szerintük, amelyben „Enerhodar lakói panaszkodnak az ukrán fegyveres erők állítólagos ágyúzása miatt”. Eközben „elhallgattatták a mobilkommunikációt és az internetet Enerhodarban, hogy megakadályozzák az atomerőműről és a városról készült fényképek, videó- és műholdas felvételek nyilvánosságra kerülését.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet adó Enerhodar város lövetésével.

Visszakapcsolták az orosz támadások miatt leállt energiablokkot

Pénteken délután újra rákapcsolták az ukrán elektromos hálózatra a zaporizzsjai atomerőműnek azt az energiablokkját, amely csütörtökön kapcsolódott le az orosz csapatok ágyúzása miatt - közölte az Enerhoatom.

"A zaporizzsjai atomerőmű 5-ös számú erőművi blokkja, amely tegnap az orosz megszálló erők újabb aknavetős támadása következtében lekapcsolt, 13 óra 10 perckor csatlakozott az elektromos hálózathoz, és fokozatosan növekszik a teljesítménye" - írta az Enerhoatom. Jelentése szerint az atomerőműben jelenleg két blokk üzemel, amelyek Ukrajna szükségleteire termelnek áramot. A berendezések és a biztonsági rendszerek működésével kapcsolatban nincs az ukrán vállalatnak információja - tették hozzá.

Az Enerhoatom csütörtökön közölte, hogy helyi idő szerint 4 óra 57 perckor az orosz erők újabb aknavetős támadása következtében az atomerőműben működésbe lépett a veszélyhelyzeti védelmi rendszer, és az üzemelő 5-ös energiablokk leállt.

Kiképzik a lakosságot a sugárbetegségek kezelésére

Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei kormányzó közölte, hogy a régióban az orosz erők cselekményei miatt kiképzés indult a sugárbetegek kezelésére, és már külön egészségügyi osztályt is nyitottak az ilyen betegek fogadására. "Gyakorlatsorozat indult a speciális szolgálatok képességeinek tesztelésére. Mára az egyik egészségügyi intézménybe harmincágyas, átalakított osztályt telepítettek a sugársérült betegek fogadására. Ha szükséges, lehetőség van több ágy elhelyezésére is" - fejtette ki a kormányzó. Hozzátette, hogy nemzetközi partnerek segítenek a megyei egészségügyi ellátás javításában.

Nem csitul a csatazaj

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt napban négy polgári lakos vesztette életét és tíz sérült meg a régiót ért orosz tüzérségi támadásokban.

Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó közölte, hogy az orosz erők éjszaka Sz–300-as típusú rakéták csapásaival tönkretették a Lokomotiv nevű sportkomplexum épületét Harkivban. „Ez az a sportaréna, ahol »aranyhalaink”, a szinkronúszás bajnokai edzettek. Különböző sportágak világsztárjai, olimpiai játékok győztesei léptek fel e falak között” – írta. Kifejtette, hogy megsemmisült az uszoda, a modern bokszklub, amely ünnepélyesen csak ez év februárjában nyílt meg.

Az ukrán déli parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők délen megsemmisítettek öt orosz lőszerraktárt a herszoni és a mikolajivi régiókban, az előbbi megyében eltaláltak egy drónirányító központot és egy kompátkelőt is.

A hadifoglyokkal való bánásmódot koordináló ukrán parancsnokság közölte, hogy újabb 14 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból egy Donyeck megyében végrehajtott fogolycserével. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy cserébe hány orosz foglyot adtak át.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése alapján eddig 48 700 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 2009 harckocsit és 1126 tüzérségi fegyvert.

Pénteken délután az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy Herszon megyében megsemmisítettek egy orosz Szu-25-ös sugárhajtású csatarepülőgépet. A parancsnokság hírt adott továbbá 37 orosz katona, három harckocsi, négy tarack, egy Grad rakéta-sorozatvető, tíz darab páncélozott jármű és lőszerek megsemmisüléséről a Herszon megyében lévő Beriszlav térségében.

Az ukrán vezérkar délutáni harctéri helyzetjelentése szerint az orosz csapatok a frontvonal teljes hosszán hajtottak végre támadásokat, amelyek nem jártak sikerrel. Különösen a Donyeck megyei Bahmut térségét érte heves támadás. Az ukrán erők visszaverték a támadásaikat Szoledar, Bahmutszke és Veszela Dolina településeknél, a csecsen alakulatok előrenyomulását pedig Zajceve és Majorszk irányában állították meg az ukrán csapatok.

Kapcsolódó írásaink