Külföld

Románia török harci drónok beszerzését tervezi

A védelmi tárca a NATO-ban Romániára háruló védelmi feladatok teljesítésére hivatkozik

Románia három darab, egyenként hat harci drón távirányítását ellátó, Bayraktar TB2-es típusú pilóta nélküli repülőgép-rendszert tervez beszerezni – közölte csütörtökön a G4Media.ro bukaresti hírportál.

Románia török harci drónok beszerzését tervezi
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu/Baykar/Handout

A román védelmi minisztérium augusztus elején kért előzetes jóváhagyást a parlamenttől a beszerzési eljárás elindításához. Az indoklásban a tárca az ország a NATO-ban Romániára háruló védelmi feladatok teljesítésére és az ország 2040-ig tartó haderőfejlesztési céljainak megvalósítására hivatkozik.

A szerződés áfa nélküli értéke 300 millió dollárra tehető, ami nemcsak a 18 drón és az irányításukra szolgáló rendszerek beszerzését, hanem a telepítésük logisztikai költségeit, valamint a kezdeti kiképzés árát is magába foglalja.

A G4Media felidézte: a Bayraktar drónokat gyártó cég tulajdonosa Recep Tayyip Erdogan török elnök veje, és az ő családnevét viselik az ukrajnai háborúban hírnevet szerzett pilóta nélküli repülők. A lap úgy tudja: a nagy hatótávolságú pilóta nélküli harci gépek vételára egymillió dollárnál kezdődik, felszereltségük függvényében pedig beszerzési költségük 5 - 5,5 millió dollárig emelkedhet, de így is olcsóbbak, mint az amerikai gyártmányú drónok.
 

Kapcsolódó írásaink