Külföld

Duda megállítaná az orosz imperializmust

A legfontosabb feladat: „az új birodalmi lidércekkel szembeni határozott ellenállás”

Ukrajna támogatására és az orosz „imperializmus” megállítására szólított fel Andrzej Duda lengyel elnök csütörtökön a Gdansk melletti Westerplatte-félszigeten, a Lengyelország német megtámadása 83. évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Duda megállítaná az orosz imperializmust
Andrzej Duda
Fotó: AFP

Az akkor a részben autonóm, döntő többségében németek lakta Danzig Szabad Város mellett fekvő Westerplattén található lengyel katonai létesítménynél zajlott a második világháború első európai ütközete, miután a náci Németország megtámadta Lengyelországot. Duda a csütörtök hajnali megemlékezésen felidézte: Lengyelországot 1939 szeptemberében először a náci Németország, majd a kommunista Szovjetunió támadta meg.

„A más államok és nemzetek brutális leigázásra törő birodalmi ambíciók nem tűntek el a világból. Oroszország feléleszti nagyorosz imperialista vágyait” – jelentette ki Duda, utalva a jelenlegi ukrajnai háborúra. „Ezért ma felszólítjuk az összes szövetségesünket és az egész világot…, hogy támogassák Ukrajnát, és állítsák meg az orosz imperializmust” – hangoztatta a lengyel elnök.

A világ előtt álló legfontosabb feladatnak nevezte „az új birodalmi lidércekkel szembeni határozott ellenállást”.

Ukrajna „brutális megtámadását az egész világ megrendülten figyelte”, hiszen mindenki azt hitte, hogy soha meg nem ismétlődik az, „ami már csak a második világháború történelmi emlékezetének számított” – fogalmazott Duda.

Közben „a tüzérség és a bombázók brutálisan rombolják a civilek lakta épületeket…, a szuverén állam polgárait a pincékben és a városok utcáin gyilkolják, tarkólövéssel is” – utalt Duda az 1940-es katyni vérengzésre.

A második világháborúról beszélve Duda leszögezte: a háború az egyik legszörnyűbb tragédiát okozta Lengyelország történetében, megfosztotta a lengyeleket a szabadságuktól, és „a szovjet és a német katonák kézfogása nyomán” az államiságtól is. A lengyel állampolgárok millióinak életét követelte, és helyrehozhatatlan anyagi károkat hagyott maga után – idézte fel az elnök.

Varsóban csütörtök délután ismertetik a Lengyelországnak okozott második világháborús károkat összegző terjedelmes jelentést, amelyet egy parlamenti munkacsoport készített.

Kapcsolódó írásaink