Külföld

Az uniós büdzsének választ kell adni Európa nehéz helyzetére

Az Európai Parlament költségvetési bizottságának ülésén az unió 2023. évi költségvetéséről folytattak vitát. Deli Andor, a Fidesz EP-képviselője a vitában elmondta: a jövő évi uniós költségvetésnek válaszolnia kell arra a nehéz helyzetre, amellyel Európa szembenéz. A képviselő felszólalásában a tradicionális politikák, így a közös agrárpolitika és a kohéziós politika fontosságát hangsúlyozta.

Az uniós büdzsének választ kell adni Európa nehéz helyzetére
Deli Andor szerint a nyári aszály és hőhullámok miatt a gazdák minden korábbinál jobban támogatásra szorulnak
Fotó: Európai Parlament

A fideszes képviselő szerint a nyári aszály és hőhullámok miatt a gazdák minden korábbinál jobban támogatásra szorulnak. „Biztosra lehet venni, hogy 2023-ban rekordszámú kérelem fog érkezni az EU Szolidaritási Alapjához, így az Európai Parlamentnek el kell köteleznie magát, hogy amennyiben szükséges, teljes összegben mozgósítsa a rendelkezésre álló 500 millió eurós éves keretösszeget" – hívta fel a figyelmet Deli.

Deli Andor kiemelte: tekintettel arra, hogy az év végéig várhatóan valamennyi partnerségi megállapodást megkötik majd, és az új kohéziós időszak végrehajtása elkezdődhet, növelni szükséges a kohéziós kiadások mértékét.

A kormánypárti képviselő ezen felül az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz (IPA) költségvetését is növelné, hiszen a forrásaiból részesülő nyugat-balkáni országoknak ugyanúgy szembe kell nézniük a növekvő energiaárak és aszály okozta gazdasági nehézségekkel, de nehezebb gazdasági helyzetben vannak. Ezért a források rugalmasabb felhasználásának engedélyezésére is szükség lenne.

A Fidesz európai parlamenti delegációjának képviselői ezért a 2023-as uniós költségvetés módosítására tettek javaslatot.

Kapcsolódó írásaink