Külföld

A dél-ukrajnai harcok nem veszélyeztetik a fekete-tengeri gabonaexportot

A gabonaszállításra kialakított tengeri folyósó a korábbi megállapodásoknak megfelelően működik

Az Ukrajna déli részén dúló harcok nem veszélyeztetik az ukrán gabona szállítását biztosító fekete-tengeri folyosó működését - jelentette ki a dél-ukrajnai műveleti parancsnokság sajtóközpontjának vezetője csütörtökön.

A dél-ukrajnai harcok nem veszélyeztetik a fekete-tengeri gabonaexportot
Két ukrán hajó gabona szállítmánnyal
Fotó: AFP/NurPhoto/Nina Lyashono

Natalija Humenyuk videókapcsolaton keresztül számolt be róla, hogy az elmúlt napokban az ország déli régiójában fokozódó harcok nem akadályozzák a tengeri folyósó működését.

„A gabonaszállításra kialakított tengeri folyósó a korábbi megállapodásoknak megfelelően működik” – mondta a sajtószóvivő.

Az ukrajnai gabona exportja a múlt hónapban, hosszas egyeztetés után indult újra. Oroszország Ukrajna elleni támadásának februári kezdete óta először augusztus elsején hagyta el gabonaszállító hajó Ukrajna partjait.

Az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás az ukrán és orosz felek között egyaránt biztosítja a gabonaszállító hajók és a Fekete-tengeren kialakított tengeri folyósó biztonságát. Ennek értelmében leszögezték például, hogy tíz kilométeres körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a folyosóban közlekedő civil kereskedelmi hajókat.

Kapcsolódó írásaink