Külföld

Migránstáborból hirdetett szigort Salvini

A jobboldal parlamenti választási győzelme esetén az európai és olasz határok védelmét, valamint az emberkereskedelemmel szembeni, szigorú fellépést ígérte Lampedusa szigetén Matteo Salvini. A jobboldali Liga vezetője előzetes bejelentés nélkül látogatta meg a sziget migránstáborát.

Migránstáborból hirdetett szigort Salvini
Salvini és hívei Messinában
Fotó: NurPhoto/Gabriele Maricchiolo

Alig egy hónap alatt immár másodszor kereste fel a dél-olaszországi Lampedusa szigetén lévő regisztrációs központot Matteo Salvini. A jobboldali Liga vezetője először augusztus 4-én járt a táborban, akkor előzetes bejelentés után, és beszámolója szerint a bázist érkezése előtt kiürítették, mintegy nyolcszázötven bevándorlót helyezve át Szicíliába.

Most Matteo Salvini értesítés nélkül jelent meg a helyszínen. A politikus az őt kísérő újságíróknak arról beszélt, a hotspotban, amely háromszázötven ember befogadására lenne alkalmas, több mint ezerháromszázat talált. Civilizált országhoz méltatlan körülményekről beszélt. Kijelentette, Lampedusa tábora nem befogadóközpont, hanem „raktár”. Hozzátette, hogy az utóbbi fél nap alatt tizenöt, bevándorlókkal teli hajó és csónak kötött ki a szigeten.

A táborban az emberek össze vannak zsúfolva, a negyven fokban a földön fekszenek, közöttük kétéves gyerekek is – fogalmazott. Utalt rá, sokaknak itt sem kellene lenniük, mivel nincs joguk a befogadásra, hiába kötnek ki az olasz partokon már harmadszorra, negyedszerre, ötödszörre, és kapnak ellátást az adófizetők pénzéből.

Matteo Salvini úgy vélte, az olasz és európai határoknak és Lampedusa szigetének is védelemre van szüksége. Az emberkereskedelem üzlet – hangoztatta. Kijelentette, a migrációt ellenőrzés alatt lehet tartani, „a baloldal ezt ígéri húsz éve, mi, a jobboldalon bizonyítottuk is, hogy képesek vagyunk szembeszállni az emberkereskedelemmel, elég visszavezetni az ahhoz szükséges törvényeket”.

Matteo Salvini azokra a migrációs-biztonsági rendelkezésekre utalt, amelyeket 2018-ben és 2019-ben, belügyminisztersége idején vezetett be. A törvénycsomag többek között tiltotta a migránsokat szállító hajók olaszországi kikötését. Salvini nem titkolta, hogy a jobbközép koalíció választási győzelme esetén a Liga többek között a belügyi tárcára pályázik.

A belügyminisztérium adatai szerint Olaszországba az év eleje óta több mint ötvenhatezren érkeztek. Tavaly január és augusztus vége között kevesebb mint harminckilencezren kötöttek ki az itáliai partokon. A legtöbben, csaknem tizenötezren augusztusban érkeztek – majdnem kivétel nélkül a déli szigetekre.

Kapcsolódó írásaink