Külföld

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az oroszoknak az EU

Októbertől megszünteti a schengeni vízumok könnyített kiadását az orosz turistáknak az Európai Unió. Mások mellett a balti államok is teljesen ki akarták tiltani az érintetteket, de például hazánk és Ausztria is elvetette ezt a lépést.

Leállítja a schengeni vízumok könnyített kiadását az oroszoknak az EU
Továbbra is jöhetnek az EU-ba az oroszok, de nehezebben, mint korábban
Fotó: NurPhoto/Adrien Fillon

A könnyített schengeni vízumok orosz állampolgároknak történő kiadásának leállításáról hozott szerdán döntést az EU. A vízumkönnyítési megállapodás felmondása várhatóan októberben lép életbe – jelentette be Josep Borrell. Az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője az EU-tagországok külügyminisztereinek kétnapos informális találkozója utáni sajtótájékoztatóján Prágában úgy fogalmazott, a lépés kompromisszumnak tekinthető.

Borell kifejtette, a balti államok, valamint Lengyel-, Finn- és Csehország képviselői a prágai találkozón a vízumkiadás teljes leállítása mellett érveltek. A másik oldalon többek között Németország, Franciaország és Ausztria ellenezte ezt a lépést. Az általános érvényű vízumtilalmat az orosz állampolgárokkal szemben Magyarország is ellenezte.

Az Európai Bizottság és a további illetékes intézmények most azon fognak dolgozni, hogyan oldják meg a balti országok problémáját, amelyek határain keresztül az orosz állampolgárok százezrei áramlanak Európába – mutatott rá Jan Lipavsky cseh külügyminiszter. Osztrák kollégája, Alexander Schallenberg pedig arra hívta föl a figyelmet, hogy a teljes tiltás lehetetlenné tenne bármiféle kapcsolatot az orosz civil társadalommal.

Az EU és Oroszország 2007-ben kötött megállapodást a vízumkiadásról. A dokumentum orosz kormányzati tisztviselőket és a vállalkozókat érintő részét az EU már korábban hatályon kívül helyezte. A prágai fórumon részt vevő diplomaták szerint a vízum az eddigi harmincöt helyett nyolcvan euróba kerülhet a jövőben, és jóval nehezebb lesz az ismételt belépésre szóló papírok beszerzése is.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő még kedden értelmetlennek nevezte az EU várható döntését, ugyanakkor jelezte: Moszkva reagálni fog az EU lépésére.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom