Külföld

Háromszéki út(v)iszonyok

Kovászna megyében a gépkocsivezetőijogosítvány-kibocsátó hivatal első félévi jelentése szerint az elméleti vizsgán alig negyvenegy százalék a siker aránya. A forgalmi ismeretekből ugyan valamivel jobb eredményt tudnak felmutatni a tanulók, de azért azzal sem illene büszkélkednie senkinek.

Háromszéki út(v)iszonyok
Senki nem szeretne képzetlen sofőrökkel találkozni az utakon (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Aki nem tanul, az ne is kapjon járművezetői engedélyt – idézi szerdai írásában a Maszol.ro oldal Ráduly Istvánt. Kovászna megye prefektusa annak kapcsán szólalt meg, hogy a helyi gépkocsivezetőijogosítvány-kibocsátó hivatal közzétette első féléves jelentését, amelyből igen elszomorító kép bontakozik ki.

A dokumentum szerint a megyében alig negyvenegy százalékos a siker aránya. A forgalmi ismeretekből ugyan valamivel jobb eredményt tudnak felmutatni a diákok, de azért az itt összehozott ötvenhét százalékos produktummal sem illene büszkélkednie senkinek.

Háromszéken idén 5236 jogosítványt bocsátottak ki, ez háromszáz-tizenkettővel több, mint tavaly az év első felében volt. Idén június végéig 4530 elméleti vizsgát szerveztek, 1046-tal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában, és ezeken csak 1853 tanonc – azaz csupán negyvenegy százalékuk – jutott túl. Ami a gyakorlati részt illeti, a 3626 útvonalvizsgáig eljutott polgárból 2055-en szerezték meg sikerrel a jogosítványt.

Kovászna megyében jelenleg ismét egy hónapra nőtt a várakozási idő a gépjárművezetői engedély gyakorlati vizsgájára – számolt be a prefektus. Ráduly István hozzátette, az elméleti vizsga kudarcára nincs kifogás, hiszen az román és magyar nyelven is teljesíthető.

Kapcsolódó írásaink

Digitalizálják a közlekedési vizsgáztatást

ĀA teljes körű elektronikus ügyintézés egyszerűsíti a jogosítvány megszerzésének menetét,a gépjárművezetői vizsgára való jelentkezést is ügyfélkapun keresztül indíthatják el a jövőben