Külföld

Elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé

Elindult szerda reggel Kijevből a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) küldöttsége a délkelet-ukrajnai Zaporizzsjában található atomerőmű felé a NAÜ főigazgatójának tájékoztatása szerint.

Elindult a NAÜ-küldöttség a zaporizzsjai atomerőmű felé
A zaporizzsjai atomerőmű egy április 27-i felvételen, amely Nikopolból készült
Fotó: AFP/Ed JONES

Rafael Grossi reményét fejezte ki, hogy az ügynökségnek sikerül állandó missziót létrehoznia az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény folyamatos ellenőrzésére.

Egyelőre nem tudni, mikor ér a Grossi vezette delegáció a március óta orosz irányítás alatt álló, ukrán szakemberek üzemeltette létesítménybe. Indulása előtt Grossi leszögezte: tisztában vannak vele, hogy „háborús zónába mennek”.

Nem sokkal a delegáció indulását követően az erőmű melletti a Dnyeper folyó túloldalán fekvő, ukrán kézen levő Nikopol városi tanácsa azt közölte, orosz támadás érte az atomerőmű melletti Enerhodar városát. Jevhen Jevtusenko, Nikopol város tanácsának tagja provokációnak nevezte a támadást.

Az orosz fél korábban azzal vádolta az ukrán erőket, hogy ők lőnek ki Nikopolból és Marhanecből lövedékeket a folyó másik oldalára, Enerhodar lakónegyedeire.

A küldöttség kedden érkezett Ukrajnába. Az ukrán és az orosz fél egyaránt szorgalmazta a látogatást, és egymást vádolta azzal, hogy támadásokkal veszélyeztetik az atomerőmű biztonságát, kockáztatva ezzel egy esetleges nukleáris balesetet.

Mindeközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedd esti beszédében kiemelte, hogy az erőműnél, illetve a mellette lévő Enerhodar városánál „a helyzet rendkívül veszélyes”.

Egyetlen órára sem csökken egy esetleges, orosz akció miatt bekövetkezett radioaktív katasztrófa veszélye – fogalmazott az elnök.

Zelenszkij és Grossi kedden Kijevben egyeztettek, ám részleteket az ukrán elnöki hivatal nem közölt.

A NAÜ vezetője már április végén járt Ukrajnában. A mostani misszióban 14 szakértő kapott helyet Lengyelországból, Litvániából, Kínából, Szerbiából, Franciaországból, Olaszországból, Mexikóból, Albániából, Jordániából és Észak-Macedóniából.

A látogatás előtt az ukrán államfő hangsúlyozta, Kijev bízik a NAÜ szakembereiben, ugyanakkor elvárja, hogy ne pusztán csak ellenőrizzék a helyzetet a nukleáris létesítményben, hanem szülessenek stratégiai döntések a látogatás eredményeként. Az állomás ukrán tulajdonban van, és ukrán szakemberek irányítják – szögezte le.

Zelenszkij emellett megerősítette, hogy heves harcok dúlnak Ukrajna több pontján: a déli térségben, Harkivnál és a Donyec-medencénél, és elmondta, hogy az ukrán csapatok minden fronton támadást intéztek az orosz erők ellen.

Kapcsolódó írásaink

Meghalt Mihail Gorbacsov

ĀHosszan tartó betegség után, 92. életévében hunyt el a Szovjetunió Kommunista Pártjának utolsó főtitkára