Külföld

Eldőlt a Vajdaság költségvetése

Jelentősen növekedett az első költségvetési tervekben meghatározotthoz képest a nyereségi adóból származó bevétel, és ez lehetővé tette az idei vajdasági büdzsé módosítását. Idén 95,16 milliárd dinár (nagyjából húszmilliárd forint) áll térség rendelkezésére, 5,96 milliárddal több a tervezettnél.

Eldőlt a Vajdaság költségvetése
Pásztor István képviselőházi elnök: a mezőgazdaság kiemelt szerepet kap
Fotó: MH

Csaknem hatmilliárd dinárral több bevétellel számolhat idén a Vajdaság – írta meg szerdán a Magyar Szó. Így 2022-ben 95,16 milliárd dinár áll térség rendelkezésére, 5,96 milliárddal több a tervezettnél. Ez 6,7 százalékos növekedést jelent. Eredetileg – azaz a konzervatív számítások szerint – a nyereségadóból származó tizenhárommilliárd dináros bevétellel kalkuláltak, ám a gazdaság erősödésének és a foglalkoztatási mutatók növekedésének köszönhetően már az első félévben száztizenegy százalékra hozták a tervet. Azaz csak e címen 4,85 milliárd dinárral több folyt be a kasszába.

Pásztor István, a képviselőház elnöke a médiának adott nyilatkozatában rendkívüli alkalomnak nevezte a ház mostani, augusztus végi ülését. Mint fogalmazott, ritkán tartanak találkozót a nyár végéhez közeledve, a felelősségteljes költségvetési tervezésnek azonban az is a részét képezi, hogy lépni kell olyankor, amikor arra megérnek a feltételek. És a többletbevételnek köszönhetően most pontosan ez történt – mondta.

A cikkből egyebek mellett kiderül, összesen 1,13 milliárd dinárt (3,7 milliárd forint) fordítanak az öntözőrendszerek kialakítására Törökkanizsánál és az Újvidékhez közeli Jegričkánál. Így húszezer hektárnyi területen lehet majd zöldebb a vetés. A vízellátás fejlesztése érdekében új kutakat fúrnak Óbecsén, Topolyán, Szabadkán és Zentán, míg Újvidéken egy új vízüzem épül a péterváradi oldalon.

Mindezen túl csaknem félmilliárd dinárt (1,6 milliárd forintot) költenek a Vajdasági Rádió és Televízió új épületének felszerelésére, továbbá a szabadkai Népszínház épületének befejezéséhez szükséges 274 millió dinárt is szavatolja a tartomány. Egészségügyi fejlesztésekre pedig 1,3 milliárd dinárt fordítanak.

Kapcsolódó írásaink