Külföld

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára

A város mindössze néhány tíz kilométerre fekszik a frontvonaltól

Az UNESCO közölte, hogy támogatja Odessza, a háború által veszélyeztetett dél-ukrajnai tengerparti kikötőváros gyors felvételét a világörökségi listára.

Az UNESCO támogatja Odessza gyors felvételét a világörökségi listára
Patyomkin-lépcső
Fotó: Wikipédia

A ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezete szakértőket kért fel, hogy támogassák Ukrajnát a világörökségi nevezés benyújtásában, hogy azt az UNESCO világörökségi bizottsága sürgősen elbírálhassa – közölték azután, hogy a szervezet főtitkára, Audrey Azoulay fogadta Olekszandr Tkacsenko ukrán kulturális minisztert kedden Párizsban, a szervezet székhelyén.

Az UNESCO közölte: azt szeretné, ha a műemlék épületeiről, továbbá a nevezetes Patyomkin-lépcsőről híres Odessza óvárosát a már a világörökségi listán szereplő kijevi és a nyugat-ukrajnai lvivi (Lemberg) műemlékekkel együtt a veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerülne.

Odessza mindössze néhány tíz kilométerre fekszik a frontvonalról, és már több tüzérségi támadás is érte. 1899-ben felavatott szépművészeti múzeumának nagy üvegmennyezetei és üvegablakai például már megsemmisültek egy július 24-ei orosz támadásban.

Az UNESCO – mint közölte – anyagilag segíti a szépművészeti és a modern művészeti múzeumban a háború kezdete óta keletkezett károk felszámolását, pénzt ad arra is, hogy szakembereket vegyenek fel a gyűjtemények megvédésére, helyszínen használható védelmi eszközöket vásároljanak, műkincseket digitalizáljanak.

A szervezet közleménye szerint az UNESCO már eddig is hétmillió euróval támogatta az ukrajnai műemlékek védelmét a háborús károktól.

Kapcsolódó írásaink