Külföld

Washington egymás karjaiba űzi Teheránt és Moszkvát

Számos ország elégedetlen az Egyesült Államok diktálta világrenddel. Ezek közül két jelentős hatalom, Irán és Oroszország Washington külpolitikája miatt az utóbbi időben egyre inkább félreteszi korábbi ellentéteit. 

Washington egymás karjaiba űzi Teheránt és Moszkvát
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Ebrahim Raisi iráni elnök találkozója júliusban Teheránban
Fotó: AFP/Sputnik /Sergei Savosty

Egyre szorosabbá válik az Teherán–Moszkva-tengely, nemrég a Wall Street Journal foglalkozott azzal a témával, hogy Irán és Oroszország együttműködése egyre erősödik. Az elemzés mindkét ország médiájának felkeltette az érdeklődését. 

Orosz részről azt emelték ki, hogy az orosz–iráni kereskedelmi és katonai kapcsolatok erősödnek a legnagyobb mértékben, miközben az Egyesült Államok igyekszik minél jobban elszigetelni a két országot a világtól. Emiatt az Egyesült Államokat igencsak aggasztja ez az együttműködés. 

Nemrég Irán oroszországi nagykövete is arról beszélt, hogy: Oroszország olyan ország, amely Irán számára prioritást élvez a kapcsolatok fejlesztése terén.

Oroszország már régóta nem találja a helyét abban a világrendben, amely a Szovjetunió összeomlása óta kialakult. Azzal, hogy az Egyesült Államok most egyértelmű lépésekkel igyekszik kiszorítani Moszkvát hatalmi pozíciójaiból, olyan társakra tett szert, mint például Törökország, Kína, Irán, amelyek szintén elégedetlenek a Washington által diktált játékszabályokkal. Ki kell emelni, hogy ezek között az országok között is számos ellentét húzódik,

ugyanakkor az Egyesült Államok rövidlátó külpolitikája ezeknek az ellentéteknek a félretételére készteti ezen hatalmakat. 

Az iráni média eközben szintén pozitívan értékeli a két ország közeledését. A Fars hírügynökség azt hangsúlyozta, hogy az Irán és Oroszország közötti kapcsolat a két ország közös érdekei alapján növekszik, és Irán szerint ennek kevés köze van az amerikai politikához. Vlagyimir Putyin orosz elnök közelmúltbeli iráni látogatása hozzájárult a kapcsolatok megszilárdításához. Az orosz–ukrán háború árnyékában pedig az egyik legfontosabb terület a dróntechnológia, amely területen már régóta találgatják, hogy vajon Irán kisegíti-e Oroszországot. 

Oroszországnak és Iránnak Szíriában is vannak közös érdekei.  Egy erősebb Irán, amelynek Moszkvával való kapcsolatai erősebbek, azt jelenti, hogy Irán határozottabb politikát diktálhat Szíriában. Azt is fontos megjegyezni, hogy miközben Irán és Oroszország egyaránt azt akarja, hogy az Egyesült Államok hagyja el Szíriát, nem értenek egyet abban, hogy hogyan érjék el ezt a célt. Ezt figyelembe véve Irán a segítségért cserébe kérheti akár Moszkva Szíria-politikájának megváltoztatását. 

Kapcsolódó írásaink