Külföld

Fukusimában elmúlt a veszély

A megsérült fukusimai atomerőmű közelében fekvő utolsó településen, Futabában is visszavonták kedden a több mint 11 évvel ezelőtt kiadott evakuálási parancsot.

Fukusimában elmúlt a veszély
Futaba kisváros Fukushima járásban - már itt sem érvényes az evakuálási parancs
Fotó: Yasushi Kanno/AFP

A közvetlenül az erőmű mellett fekvő várost a térségre 2011 tavaszán lesújtó földrengés és szökőár után életveszélyes sugárszennyezés miatt ürítették ki. A szerencsétlenség után 11 településen rendeltek el kitelepítést.

Az önkormányzat célja, hogy 2030-ra 2000 főre növelje a város lakóinak számát.

Bár az emberek visszatérhetnek, a város mintegy 80 százaléka továbbra is olyan övezetnek számít, ahova a hatóságok szerint „nehéz visszatérni”. Emellett a település korábbi lakóinak 60 százaléka egy tavalyi felmérésen azt mondta, hogy nem akar visszatérni Futabába. Csak alig több mint 10 százalék válaszolta azt, hogy kifejezetten vágyik arra, hogy visszatérhessen.

2011 márciusában a Japánban valaha feljegyzett legerősebb földrengés, majd szökőár sújtott le Fukusima térségére, ami miatt a fukusimai atomerőműben az 1986-os, csernobili tragédia utáni legsúlyosabb nukleáris baleset következett be, és a kiszabadult radioaktív sugárzás miatt több mint 150 ezer embert telepítettek ki.

Kapcsolódó írásaink