Külföld

Fából készült rakétákkal a győzelemért

Az amerikai lap értesülései szerint az ukrán tüzérség az Egyesült Államok nagy hatótávolságú rakétarendszereinek fából készült másolatát használja, hogy megtévessze Oroszországot, és drága rakétáinak kilövésére kényszerítse.

Fából készült rakétákkal a győzelemért
Az amerikaiak által adományozott HIMARS típusú rakétarendszer másait építették fel az Ukránok fából az oroszok megtévesztésére
Fotó: AFP/Giuseppe Cacace

A válasz a lap értesülései szerint nem is maradt el, a fából készült fenyegetést érzékelve az oroszok tíz éles rakétát lőttek ki. Emellett az ukrán erők a csalirakéták mellé hamis katonákat és fából készült tankokat is gyártottak.

Nem ez a világtörténelemben az első alkalom, amikor a háború megfordítására hasonló taktikát vet be egy ország. A fából, az ellenség megtévesztésére készült álhadsereget már az első világháborúban is alkalmazták, azonban a taktika a II. világháborúban ért a csúcsára. Nagy-Britannia és az Egyesült Államok folyamodott hasonló cselhez a D–napot megelőzően, illetve a partraszállás után is.

Egy úgynevezett Dummy Tank amit az M4 Sherman után mintáztak
Egy úgynevezett Ddummy tank, amelyet az M4 Sherman után mintáztak
Fotó: Wikipedia

A valaha volt legnagyobb partraszállás megszervezésében kulcsfontosságú szerepet játszott, hogy a németek az utolsó pillanatig ne tudják, hogy az kontinens visszafoglalására indított hadművelet szövetséges katonái hol érnek majd partot.

Ennek érdekében az Egyesült Államok is az ukránokhoz hasonló cselhez folyamodott, és létrehozott egy egész szellemhadtestet, amelynek a feladata az élethű gumiegységek felállítása volt. Ennek több haszna is akadt, hiszen a kezdetben a brit szigeten állomásozó, felfújható hadsereg és partraszálló járművek pozíciója tévútra vezette a németeket a normadiai partraszállás pontos helyszínéről.

A D-nap után azonban ugyanolyan hasznosnak bizonyult az úgynevezett „dummy army”, hiszen az akkor már védekezése kényszerülő német erők sokkal nagyobbra becsülték a szövetséges haderőt, hála a gumiból készült erősítésnek. A taktika rengeteg katona életét is megmentette, hiszen amíg az ellenség a gumiból készült harci eszközökkel volt elfoglalva, addig a valódi csapatmozgások könnyen észrevétlenek maradhattak.

Az egység tagjai tejes titokban tevékenykedtek, tagjaik titoktartást fogadtak, így cselekedeteikről nem sokat tudtunk az elmúlt évtizedekben. Ez változott meg februárban, amikor Joe Biden amerikai elnök februárban az egység tagjait kitüntető törvényt írt alá. Ennek kapcsán az egység egyik veteránjának, Mickey McKane-nek a családja úgy fogalmazott: az egész család örül neki, hogy ez a történet most már az amerikai történelem része lett.

Kapcsolódó írásaink