Külföld

Rendkívüli uniós energiaügyi miniszteri találkozót hív össze Csehország

Csehország mint az Európai Unió Tanácsának soros elnöke szeptember 9-re összehívta Brüsszelbe az Európai Unió energiaügyi minisztereinek rendkívüli tanácskozását – jelentette be Jozef Síkela cseh ipari és közlekedési miniszter hétfőn egy Prágában tartott sajtótájékoztatón. Az MTI közlése alapján Síkela szerint a találkozón megvitatják a jelenlegi energiaválságot és a szükséges konkrét sürgősségi intézkedéseket.

Rendkívüli uniós energiaügyi miniszteri találkozót hív össze Csehország
Jozef Síkela cseh ipari és közlekedési miniszter
Fotó: Jozef Síkela Facebook-oldala

A miniszter újságírók előtt azt mondta, hogy az európai energetikai piac összeomlott, ezért sürgős intézkedésekre van szükség. Az energiaválságért Síkela Oroszországot, Vlagyimir Putyin orosz elnök politikáját tette felelőssé. A másik fontos ok, hogy Európában nagy szárazság van, ami nehezíti a vízerőművek működtetését, illetve az a tény, hogy például Franciaországban jelenleg különböző okokból leállt az atomerőművek mintegy fele.

A Európai Unió energiaügyi tanácsának rendkívüli brüsszeli ülésén Síkela szerint a miniszterek megvitatják majd a gázárak maximálására tett javaslatot. Rámutatott, hogy a gáz az egyik legfontosabb alapanyaga az áramtermelésnek.

Jozef Síkela úgy vélte: ez az út kevésbé költséges megoldása a jelenlegi problémának, mintha az áramárakat kellene csökkenteni – tudatta a távirati iroda.

Kapcsolódó írásaink