Külföld

Ugrott a Retyezát-hegység UNESCO státusa

Súlyos veszteségként is értékelhető, hogy a Retyezát-hegység elvesztette az UNESCO által 1979-ben kiadott bioszféra státusát. Az ok prózai: a bukaresti hatóságok nem küldték el időben a megfelelő papírokat a szervezetnek.

Ugrott a Retyezát-hegység UNESCO státusa
A Pelága, Bukura és a Păpușa csúcsok a Retyezát-hegységben
Fotó: Wikimedia

Szomorú hírről tudósított szombaton a Főtér mint olvasható, a Retyezát-hegységben lévő nemzeti park elvesztette bioszféra státusát. Mint olvasható, a Déli Kárpátok láncához tartozó térségben Alexandru Borza botanikus 1935-ben hozta létre a Retyezát Nemzeti Parkot, amely aztán 1979-ben az UNESCO programja keretében bioszféra rezervátummá avanzsált.

A cikk szerint 2022. augusztus 25-én megjelent egy bejegyzés a nemzeti park Facebook-oldalán, miszerint az UNESCO illetékes bizottsága felfüggesztette ezt a státust. Az indoklás a Főtér írása alapján igencsak zavaros, ezért az orgánum megkereste az eredeti jelentést. Kiderült, a „leminősítés” mögött egyebek mellett az áll, hogy a román illetékesek 1979-óta csak egyetlen kivonatos jelentést küldtek  2010-ben. Az UNESCO ugyan felszólította a hatóságokat, hogy 2020-ig pótolják a hiányt, ám ez elmaradt, így az ENSZ szervezetnek nem volt más választása, mint elvenni a rangos címet a Retyezát-hegységtől.

Kapcsolódó írásaink