Külföld

Csaknem kétmilliárd forintnak megfelelő mennyiségű drogot fogtak Argentínában

Nagy összegű, magyar pénzben kifejezve 1,775 milliárd forint értékű drogszállítmányt foglaltak le az Egyesült Államokban a mexikói határ közelében. Ugyancsak jó napja volt az argentin hatóságoknak, akik 1,6 tonna kokain fuvarozását akadályozták meg.

Csaknem kétmilliárd forintnak megfelelő mennyiségű drogot fogtak Argentínában
Több mint másfél tonnát tett ki a Dubaiba szánt fuvar
Fotó: STR / AFP

Az Egyesült Államok határőrsége 4,3 millió dollár (napi áron számolva 1,775 milliárd forint) piaci értékű kábítószertablettát foglalt le a mexikói határ közelében. Mint a vám- és határvédelem (CBP) sajtószolgálata szombaton bejelentette, a szervezet járőrei még szerdán, egy közúti ellenőrzés során bukkantak a háromszáznegyven csomag, mintegy nyolcvanöt kilogramm súlyú fentanilszállítmányra Arizonában, Tucson körzetében. A járőröknek az autóban szállított vászoncsomagok, valamint az autót vezető nő láthatóan ideges viselkedése tűnt fel.

Az amerikai kábítószerellenes hatóság (DEA) tájékoztatása szerint a lefoglalt mennyiségű fentanillal több mint negyvenkét millió ember halálát lehetne okozni. Az autó vezetőjét átadták a helyi rendőrségnek, a nő kábítószer-bűncselekmény gyanújával áll bíróság elé.

Szintén szerdán Nogales határátkelőnél egy pár mankóba rejtve találtak tizennégyezer fentaniltablettát a határőrök. A csempész gyalog próbálta átlépni a határt Mexikó felől. Egy nappal korábban pedig Texasban foglaltak le közúti ellenőrzésekor mintegy 390 ezer dollár (százhatvan millió forint) értékű fentaniltablettát. A kábítószercsempészek rendszerint Mexikó felől próbálják bejuttatni árujukat az Egyesült államok területére.

Az Egyesült Államokban az eredetileg fájdalomcsillapítóként használt fentanil évek óta terjed a kábítószerélvezők körében. Az anyag a heroinnál sokkal veszélyesebb és olcsóbb. A szintetikus kábítószerek okozta halálesetek száma a 2015-ös hatezerről 2021-re hatvanötezerre növekedett, s a vezető halálok a fentanilhasználat volt.

Kapcsolódó hír, hogy szombaton az argentin hatóságok 1,6 tonna kokain fuvarozását akadályozták meg. A hatvan milliódolláros (24,783 milliárd forintos) szállítmányt Dubaiba akarták eljuttatni a bűnözők.

Kapcsolódó írásaink