Külföld

Alacsonyan képzettek a bevándorlók, ez munkaerőpiaci gondokat okoz Ausztriában

Egy új bécsi munkaerő-piaci jelentés bizonyítja, az osztrákok sikeresebben találnak munkát, mint az állampolgársággal nem rendelkezők. A jelenség oka a külhoni vendégmunkások és a – gyakorta illegális – bevándorlók rendkívül alacsony végzettségi szintje.

Alacsonyan képzettek a bevándorlók, ez munkaerőpiaci gondokat okoz Ausztriában
A belga Willem-Alexander királyt és Maxima királynő látogatása egy osztrák családi vállalkozásnál (Képünk illusztráció.)
Fotó: Wesley de Wit / ANP via AFP

Ismét fellendülőben van az osztrák munkaerőpiac – jelentette a friss adatokra hivatkozva a Kronen Zeitung című osztrák lap. Mint írják, a munkanélküliek száma júniusban ismét tíz százalék alá csökkent – igaz, a mérséklődés igen csekély, mindössze 0,1 százalék – ám maga a negatív rekord legutóbb 2013-ban fordult elő.

Az orgánum idéz egy új bécsi jelentést is, amely szerint 2022 júniusában az „idegen honos” állástalanok aránya Bécsben 7,6 százalékkal volt alacsonyabb, mint az előző év azonos hónapjában, míg az állampolgársággal rendelkezők esetében ez a mutató mínusz 19,1 százalékon állt. A jelenség oka a külhoni vendégmunkások és a – gyakorta illegális – bevándorlók rendkívül alacsony végzettségi szintje.

A dokumentumból az is kiderül, hogy 2019 júniusához képest az állampolgársággal nem bírók körében a munkanélküliségi ráta még mindig tizenhárom százalékkal a válság előtti érték felett van, míg az állampolgársággal rendelkezőké 11,8 százalékkal alatta.

Kapcsolódó írásaink