Külföld

Salvini azonnali segítséget sürget

Azonnali segítségre van szüksége az olasz családoknak és vállalkozásoknak. Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője szerint az új római kormánynak Mario Draghi ügyvivő kormányfővel az élen már a jövő héten napirendre kell tűznie az ennek megfelelő költségvetési csomagot.  

Salvini azonnali segítséget sürget
Matteo Salvini, a jobboldali Liga elnöke dél-olaszországi kampánykörútján
Fotó: AFP/Eliano Imperato

A növekvő energiaárakkal szemben azonnali segítséget sürget családoknak és vállalkozásoknak Matteo Salvini, a jobboldali Liga vezetője, aki szerint, ha az árak nem csökkennek, az új római kormánynak arányosan kell biztosítania az áramot és gázt. Matteo Salvini felszólította az ügyvivő kormányfő Mario Draghit, hogy a következő héten tűzze napirendre az újabb költségvetési csomag elfogadását, amellyel a családokat és vállalkozásokat támogatják.

„Több tíz milliárd euróra van szükség, és a Liga kész megszavazni az ismételt segítség bevezetését” – tette hozzá a Liga vezetője pénteken Nápolyban, dél-olaszországi kampánykörútja egyik állomásán.

Matteo Salvini utalt rá, hogy az év eleje óta a Draghi-kormány már 30 milliárd eurót utalt át a növekvő rezsiköltségek miatt a nehézségekkel szembesülőknek. Az év végéig további 20 milliárdot különítettek el, amely felett viszont már a szeptemberi választásokon nyertes kormány rendelkezhet.

Matteo Salvini  elmondta, a Liga már hónapok óta figyelmeztet arra, amit sokan csak most vesznek észre, vagyis hogy a szeptember és az október pusztító erejű lesz a családok és vállalkozások számára az energiaárak miatt. Úgy vélte, sokkal jobb megmondani az igazságot, mint elhallgatni a lakosság előtt.

Megjegyezte, hogy Emmanuel Macron francia elnök is tett hasonló bejelentéseket, azzal a különbséggel, hogy ellentétben Franciaországgal, Olaszországban nincsenek atomreaktorok, és kizárólag importált energiát fogyaszt.

„Fennáll a konkrét veszély, hogy döntenünk kell, ki fűthet és ki nem, ki kapcsolhatja fel a villany és ki nem” – jelentette ki Matteo Salvini.

Kapcsolódó írásaink