Külföld

Az FBI figyelmeztette a Facebook-vezért a várható Hunter Biden-botrányra

Erős cikket hozott augusztus 25-én a Breitbart, s ezt vette észre a Mandiner. A címe: Mark Zuckerberg: az FBI figyelmeztette a Facebookot a „közelgő orosz propagandára” Hunter Biden elhagyott laptop sztorija előtt.

Az FBI figyelmeztette a Facebook-vezért a várható Hunter Biden-botrányra
Mark Zuckerberg, a Facebook alapító vezérigazgatója
Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója és vezérigazgatója szerint az FBI nem sokkal az előtt figyelmeztette a közösségi médiaóriást a „közelgő orosz propagandára”, hogy kirobbant volna a sztori a Joe Biden fia, Hunter által elhagyott laptopról – írta a Breitbart.

A Facebook-vezér a The Joe Rogan Experience című műsorban elmondta: „az FBI lényegében felvette a kapcsolatot néhány emberrel a csapatunkból, és azt mondták: Hé, csak hogy tudjátok, legyetek résen. Volt egy… Úgy tudjuk, hogy volt egy csomó orosz propaganda a 2016-os választáson. Úgy tudjuk, hogy igazából jön valami kiszivárogtatás. Szóval legyetek résen” – állította Joe Rogan műsorában Mark Zuckerberg.

Nem sokkal a FBI-figyelmeztetést követően a New York Post hozta az első cikket Hunter Biden laptopjáról. A hírt a Twitter azonnal letiltotta, a Facebook pedig korlátozta annak megosztását. A tartalom Zuckerberg szerint ennek következtében „jelentősen” kevesebb felhasználó hírfolyamában jelent meg.

„Mi úgy voltunk vele, hogy ha az FBI (amelyet én még mindig legitim intézménynek tekintek ebben az országban) megkeres minket, és azt mondják, hogy résen kell lennünk, akkor én ezt komolyan veszem” – mondta Zuckerberg.

Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden
Fotó: AFP/Nicholas Kamm

Bár a milliárdos szerint az FBI nem nevezte meg konkrétan a Hunter Biden-sztorit, mint „orosz propagandát”, szerinte az „alapvetően beleillik a képbe”. A Facebook-vezér ráadásul azt is kénytelen volt elismerni, hogy a Twitteren és Facebookon letiltott, álhírnek bélyegzett sztori teljes egészében valós.

„Igen… ez szívás. Szóval… utólag derült ki… mármint a tényellenőrök megvizsgálták… senki nem tudta azt mondani, hogy álhír… Szóval alapvetően volt egy időszak, amikor kevésbé terjedt el [miután a közösségi médiumokban letiltották]” – magyarázta Zuckerberg.

Kapcsolódó írásaink