Külföld

Villanyt venne Azerbajdzsántól Szerbia

Energiapolitikájának átgondolására készteti Belgrádot az Oroszország ellen hozott uniós szankciócsomag. Aleksandr Vučić nemrégiben telefonon tárgyalt Ilham Aliyevvel, Azerbajdzsán elnökével a villanyáram-behozatalról.

Villanyt venne Azerbajdzsántól Szerbia
A tavaly év elején üzembe helyezett Török Áramlat vezeték egyik szerbiai állomása
Fotó: AFP/Anadolu Agency

Immár biztosra vehető, hogy az EU hatodik szankciócsomagja – amely értelmében nem érkezhetnek orosz kőolajat szállító tankerhajók az uniós kikötőkbe – érinteni fogja Szerbiát is – írta meg kedden a Magyar Szó a Blic napilapra hivatkozva.

E helyzet azért állhat elő, mert déli szomszédunk a horvátországi Krk szigetén levő Omišalj kikötőjéből induló vezetéken át szerzi be szükségletei nagy részét. A nafta Újvidéken keresztül kerül a pancsovai finomítóba – ám ez a helyzet november 1. után gyökeresen megváltozhat.

A Szerbiai Gazdasági Kamara (PKS) adatai alapján 2021-ben az ország kőolajszükségletének negyvenhét százalékát Irakból, tizenegyet Kazahsztánból, hármat pedig Norvégiából szerezte be.

Oroszországból az éves szükségletek tizenhat százaléka érkezett, amielyet Szerbia az elmúlt hónapokban a piaci árakhoz képest lényegesen olcsóbban kapott meg. A megmaradt huszonhárom százalékot tudta csak saját forrásokból kitermelni.

Mint a két portálon olvasható, éppen az ár, illetve a szankcióktól való félelem vezetett oda, hogy Belgrád jelentős mértékben megnövelte az orosz fekete arany importját. Így a tavalyi tizenhat helyett a szükségletek hatvan százalékát Moszkvától vásárolta meg – ekképpen apasztva az Irakból való beszállítást is.

Az iraki kőolaj az elmúlt időszakban csaknem harmadával lett drágább az orosznál, és ez november 1-je után felhajtóerővel bír majd a hazai piacra nézve is.

Kapcsolódó hír, hogy a Biznis.rs hírportál kedden megtudta, Vučić a minap telefonon tárgyalt Ilham Aliyevvel, Azerbajdzsán elnökével.

A beszélgetés a villanyáram lehetséges behozatalát járta körül. Szerbia kedvező feltételekkel szeretne vásárolni, hogy jobb energiamixet érjen el, ha az orosz kőolaj tilalma hatályba lép.

Kapcsolódó írásaink