Külföld

Súlyos gondok az erdélyi Parajdon

Jelentős munkák zajlanak a parajdi sóbányában. Mint az egyik erdélyi portálon olvasható, a létesítmény lejáratát meg kell erősíteni azért, hogy a betörő víz ne okozzon további károkat, illetve ne veszélyeztesse a turizmust. A gyógyhelyként is üzemelő bánya jelenleg zárva tart.

Súlyos gondok az erdélyi Parajdon
A mélyben a szivárgó víz okoz egyre nagyobb gondokat (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Súlyos gondokat okozott az elmúlt időszakban Parajdon a mélyben kéretlenül felbukkant víz – írta meg kedden a Szekelyhon.ro oldal. Mint olvasható, jelenleg a gépjárművek által használt lejtakna erősítésén-betonozásán dolgoznak a szakemberek.

Seprődi Zoltán, a létesítmény vezérigazgatója arról beszélt, azt reméli, egy héten belül újra megnyithatnak. A jelenlegi helyzet ugyanis nem igazán kedvező, hiszen napi százezer lejes (nagyjából 8,35 millió forintos) bevételtől esnek el.

A baj az, hogy a víz mindenfelé kimossa a sófalakat, betört az út alá is, és bár ez nem olyan vészes, de biztonságossá kell tenni a lejáratot – fogalmazott a vezérigazgató.

Hozzátette, a jelenséget képtelenség teljesen megszüntetni, de ha felügyelet alatt tudják tartani, akkor már megnyitható az üzem és a gyógyhely is.

A sóbányát július 23-án csukták be, miután a buszok által használt útvonalon, a bejáratától mintegy négyszáz méterre betört a talajvíz.

A cikk végén hozzáteszik, a létesítmény tavaly több mint félmillió embert vonzott, így a legnépszerűbb erdélyi turisztikai objektummá vált 2021-ben. A járvány előtti években a turisták száma pedig még a félmilliót is jócskán túllépte.

Kapcsolódó írásaink