Külföld

Több figyelmet szánna Pozsony a speciális igényű gyermekekre

A pozsonyi szaktárca javaslata szerint az iskoláknak automatikusan, kérvényezés nélkül járna a jövőben a pedagógiai asszisztens. Ha az elképzelés megvalósul, az érintett osztályokra és nem pedig az egyes diákok létszámára nézve hagynák jóvá a pluszmunkaerőt. A reform 2026-ban kezdődhet.

Több figyelmet szánna Pozsony a speciális igényű gyermekekre
A szaktárca javaslatára kérvényezés nélkül járna a pedagógiai asszisztens (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Komoly átalakítás elé néz a szlovák iskolaügy. Mint Branislav Gröhling, az oktatási minisztérium vezetője kedden bejelentette, a pedagógiai asszisztensek kötelező állami finanszírozását javasolja. A tárcaközi egyeztetésre bocsátott elképzelés elsősorban a sajátos nevelési igényű tanulók számára hozhat érezhető változást – olvasható az Új Szó friss tudósításában.

Az állam ezúttal kötelezően finanszírozni fogja az asszisztenseket, akiket nem a diákhoz, hanem az osztályhoz rendelnek majd – fogalmazott Branislav Gröhling. Kifejtette, az igazgatónak semmit sem kell kérvényeznie, automatikusan, az egy-egy osztályban található egészségkárosult diákok létszámától függően megkapják a pluszmunkaerőt. Összességében így országosan tizennyolcezer főre növekedhet e szakcsoport létszáma.

Branislav Gröhling
Branislav Gröhling
Fotó: Wikimedia

Közel hétszázezer gyermek van a rendszerben, akikre nem egészen hatszáz iskolapszichológus jut – figyelmeztetett a fennálló viszonyokra Gröhling. Aki egyben arról is beszélt, az elmúlt években jelentősen bővült az igény a speciális pedagógusok, valamint egyéb szakemberek iránt. A statisztika szerint 2009-ben 786, 2022-ben viszont már több mint tizenkétezer kérvény érkezett, de az állam ezek negyedének sem tudott eleget tenni, így mindössze 3230 pozíciót hagytak jóvá – emlékeztetett a miniszter.

Az állam egyébként túlnyomórészt uniós forrásból oldja meg a finanszírozást, az Európai Bizottság azonban már többször felszólította Szlovákiát, hogy saját költségvetésből biztosítsa a pénzkeretet. Az uniós helyreállítási tervnek köszönhetően októbertől állítólag plusz hatszáz pedagógiai asszisztens vállal munkát a felvidéki iskolákban.

Kapcsolódó írásaink

Sokat nyer az oktatás a jövő évi büdzsével

ĀAz oktatás minden szintjén jelentősen emelkednek az állami ráfordítások 2023-ban, összesen csaknem kétszázmilliárd forintos többlet lesz az ágazatban. Jön a tanárok újabb béremelése is