Külföld

Scholz: A kanadai LNG „jelentős szerepet” játszhat Németország leválásában az orosz földgázról

Kanadának szinte határtalanok a lehetőségei arra, hogy a fenntartható energia- és erőforrás-kitermelés területén nagyhatalommá váljon

A kanadai cseppfolyós földgáz (LNG) „jelentős szerepet” játszhat abban, hogy Németország függetlenné váljon az oroszországi földgázimporttól – jelentette ki Olaf Scholz német kancellár Torontóban, hivatalos kanadai látogatásának második napján, kedden.

Scholz: A kanadai LNG „jelentős szerepet” játszhat Németország leválásában az orosz földgázról
Olaf Scholz
Fotó: dpa P/Photothek/Felix Zahn

„Azzal párhuzamosan, hogy Németország nagy sebességgel távolodik az orosz energiaimporttól, Kanada lett a kiválasztott partnerünk” – jelentette ki Scholz a torontói német–kanadai gazdasági konferencián.

A német kancellár szerint „Kanada és Németország két, egymáshoz tökéletesen illeszkedő darab” abban a globális kirakójátékban, amellyel multipoláris világunkat leírhatjuk. „Kanadának szinte határtalanok a lehetőségei arra, hogy a fenntartható energia- és erőforrás-kitermelés területén nagyhatalommá váljon” – tette hozzá Olaf Scholz.

A szintén Kanadában tartózkodó Robert Habeck német alkancellár és gazdasági miniszter kedden bejelentette, hogy a két ország lehetséges hajógyártási együttműködésről is tárgyalásokat folytat.

Ukrajnával kapcsolatban a német kancellár biztosította Kijevet, hogy továbbra is támogatni fogják az Oroszország elleni háborúban.

„A nemzetközi közösség sosem fogja elfogadni, hogy Oroszország törvénytelen, imperialista módon próbálja elcsatolni az ukrajnai területeket” – hangsúlyozta Scholz a Krími Platform elnevezésű online konferencián, amelyen videókapcsolaton keresztül vett részt Torontóban.

„Biztosíthatom önöket, hogy Németország határozottan ki fog állni Ukrajna mellett mindaddig, amíg Ukrajnának szüksége van a támogatásunkra” – szögezte le.

A német kancellár a konferencián azt is bejelentette, hogy Németország további fegyverszállítmányt küld Ukrajnának több mint 500 millió euró (205 milliárd forint) értékben.

Ennek keretében 2023-ban Berlin további három Iris–T légvédelmi rendszert, egy tucat páncélozott szállítójárművet, 20 rakétaindítót, precíziós lőszert és drónelhárító rendszereket küld Kijevnek.

A német parlament költségvetési bizottsága még nem hagyta jóvá ezeket a fegyverszállítmányokat – jegyezte meg a Reuters hírügynökség.

A Krimi Platform nevű online konferencia Ukrajna második olyan erőfeszítése, amellyel a nemzetközi közösség támogatását igyekszik mozgósítani az Oroszország által 2014-ben elcsatolt, fekete-tengeri Krím félsziget visszaszerzése érdekében.

Kapcsolódó írásaink