Külföld

Migránsokat és egy feltételezett embercsempészt fogtak el a rendőrök Észak-Macedóniában

Szíriai, pakisztáni, egyiptomi és indiai migránsokat talált egy furgonban az észak-macedón rendőrség kedden, a járművezetőt, a feltételezett embercsempészt is őrizetbe vették – közölte a Vesti.mk szkopjei hírportál.

Migránsokat és egy feltételezett embercsempészt fogtak el a rendőrök Észak-Macedóniában
Migránsok próbálnak meg átkelni a görög–észak-macedón határon
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Econom

A tájékoztatás szerint a 26 migránst az ország hetedik legnagyobb városának, Stipnek a közelében találták meg egy közúti ellenőrzés során. A feltételezések szerint az őrizetbe vettek illegálisan léptek be Görögországból, és Szerbia felé tartottak. A migránsokat a görög határhoz közeli befogadóközpontba szállították, és visszatoloncolják Görögországba.

Az elfogott észak-macedón sofőr a gyanú szerint egy embercsempészbanda tagja, ő egyelőre rendőrségi őrizetben marad.

A rendőrségi tájékoztatás szerint idén eddig kétszer annyi migráns érkezett az országba, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A hatóságok több mint tizenegyezer embert fogtak el, de feltételezhetően sokkal többüknek sikerült észrevétlenül folytatnia az útját Szerbia és az Európai Unió irányába.

Észak-Macedónia továbbra is a nyugat-balkáni migránsútvonal egyik központi országa, a migránsok Törökországon és Görögországon keresztül próbálnak eljutni a Nyugat-Balkánra, majd az Európai Unió nyugat-európai országaiba.

Az illegális bevándorlás megfékezésének érdekében több alkalommal is érkeztek már a balkáni országba magyar rendőrök, hogy segítsenek a határvédelemben. Az Észak-Macedóniába induló 76. rendőri kontingenst éppen ma búcsúztatta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára, aki hangsúlyozta, hogy ők nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió számára is fontos misszióban vesznek rész. A magyar rendőrök Észak-Macedóniában többek között járőrözési feladatokat látnak el, előállítják a szabálysértőket, segítik a jogszabályok betartatását. A magyar rendőrök egyebek mellett terepjárókkal, hőkamerákkal, éjjellátók segítségével látják el feladataikat – ismertette.

Kapcsolódó írásaink