Külföld

Kínában az aszály és a hőhullámok közepette áramhiány fenyeget

Kína nagy részén a legmelegebb és legszárazabb nyarat élik a feljegyzések 1961-es kezdete óta

Kínában az egy hete tartó  aszály és a hőhullámok közepette áramhiány fenyeget – derült ki az állami média beszámolójából.

Kínában az aszály és a hőhullámok közepette áramhiány fenyeget
A szárazság hatalmas károkat okoz idén
Fotó: MTI

A tájékoztatás szerint a délnyugat-kínai Csungking városában a legtöbb bevásárlóközpont csak délután 4 és este 9 óra között nyit ki, hogy csökkentsék a légkondicionálással járó energiafelhasználást.

Az elmúlt hetekben a szomszédos Szecsuan tartomány hatóságai takarékosságra, az áramfogyasztás korlátozására szólítottak fel.

Sok kínai folyóban sokkal kevesebb víz van a folyamatos aszály miatt. Így van ez a Jangce, a világ harmadik leghosszabb folyója esetében is, amelyen számos erőmű termel áramot.

A régió néhány víztározójában a vízszint történelmi mélypontra süllyedt. Szecsuant különösen súlyosan érintette a helyzet, mivel az áram 80 százalékát vízerőművekből nyeri.

Hétfőn több bozóttűz tombolt Csungking környékén, amiért a hatóságok a hőhullámot és a folyamatos szárazságot okolták. Repülőjáratokat töröltek, és 1500 embert kimenekítettek a térségből.

Kína nagy részén a legmelegebb és legszárazabb nyarat élik a feljegyzések 1961-es kezdete óta. A hőmérséklet az elmúlt hetekben sok helyen többször is meghaladta a 40 Celsius-fokot.

A Hszinhua állami hírügynökség jelentése szerint 14 régiót és tartományt érint a közepesen súlyos vagy súlyos aszály.

A helyi önkormányzatokat felszólították arra, hogy biztosítsák a vízkészleteket, és szükség esetén generáljanak mesterségesen csapadékot, és ennek érdekében permetezzenek vegyszereket a felhőkbe azért, hogy esőt hozzanak létre.
 

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom