Külföld

Felére csökkent az orrszarvúk orvvadászata

A látványos csökkenés ellenére is legkevesebb 2707 afrikai orrszarvút öltek meg vadorzók

Tavaly kevesebb mint felére csökkent 2015-höz képest az illegális orrszarvúvadászat és -kereskedelem, jórészt a koronavírus-világjárvánnyal együtt járó lezárások és korlátozások következményeként – közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Traffic nevű, a vadon élő állatok és növények csempészete ellen küzdő nemzetközi civil szervezet hétfőn a svájci Glandban.

Felére csökkent az orrszarvúk orvvadászata
Képünk illusztráció
Fotó: Wikipedia

A két szervezet adatai szerint 2021-ben az afrikai orrszarvúk teljes állományának 2,3 százaléka vált vadorzók áldozatává, jóval kevesebb, mint a rinocéroszok szempontjából az eddigi legtragikusabb esztendőben, 2015-ben, amikor a teljes állomány 5,3 százalékát pusztították el a Távol-Keleten gyógyhatásúnak és afrodiziákumnak tartott tülökért.

A látványos csökkenése ellenére is legkevesebb 2707 afrikai orrszarvút öltek meg vadorzók 2018 és 2021 között, amelynek következtében egyaránt 12-12 százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú rinocéroszok száma. Az állatok kilencven százalékát a Dél-afrikai Köztársaságban mészárolták le.

Az orrszarvúvadorzás általános csökkenése biztató, mindazonáltal az orvvadászat továbbra is veszélyezteti az ikonikus állatok fennmaradását – jelentette ki Sam Ferreira, az IUCN szakértője, aki szerint a populáció növelése céljából elengedhetetlen az aktív állománygazdálkodás folytatása és az összes alfaj hatékony védelme a vadorzóktól szerte Afrikában.

A nemzetközi kereskedelemben 2019-ben több orrszarvútülköt foglaltak le, mint bármikor korábban az elmúlt évtizedben, ennek egyik oka azonban a szigorúbb ellenőrzés lehet – vélte Sabri Zain, a Traffic szakértője. 2020-ban zuhant az elkobzott csempészáru mennyisége, a csökkenés valódi okát, a pandémia esetleges szerepét azonban egyelőre nem sikerült megállapítani – mondta a szakértő.

Kapcsolódó írásaink