Külföld

Véget ért a tűzharc a mogadishui Hayat szállóban, sok civil halt meg a terrortámadásban

Harminc órai kegyetlen küzdelem után szombat éjfélre véget ért a terroristákkal folytatott tűzharc a szomáliai főváros Hayat szállodájában, a biztonsági erők minden támadót megöltek, de 13 civil is meghalt, és legkevesebb negyvenen megsebesültek - közölték nevük elhallgatását kérő, magas rangú biztonsági és polgári tisztségviselők az AFP hírügynökséggel.

Véget ért a tűzharc a mogadishui Hayat szállóban, sok civil halt meg a terrortámadásban
Fegyveresek hatalmukba kerítettek egy szállodát a szomáliai fővárosban
Fotó: Abukar Mohamed Muhudin / ANADO

A közkedvelt szállodát az al-Kaida terrorhálózathoz kötődő al-Shabaab iszlamista milícia tagjai támadták meg és foglalták el pénteken. Robbantásokkal hatoltak be az épületbe.

A támadók számát az illetékesek nem közölték pontosan, de az AFP szerint legalább heten lehettek.

Fültanúk szerint szombatra virradóan is több robbanás történt a szállodában, amikor a kormányerők megpróbálták visszaszerezni az ellenőrzést a szálloda felett a fegyveresektől. A harcok során az épület nagy része megsemmisült - közölték már korábban. Vasárnap hajnalra kiderült, hogy a biztonsági erők is használtak robbanószert a magukat elsáncoló támadók ellen. A nyilatkozó biztonsági tisztségviselő szerint át kell vizsgálniuk az épület megmaradt részét, mert elképzelhető, hogy van még bent robbanószer.

Azon túl, hogy az incidens sok civil halálos áldozattal is járt, a biztonsági erők az akció során több tucatnyi civilt - köztük gyerekeket - ki is tudtak menekíteni.

Az al-Shabaab már rögtön ostromuk után jelentkezett, és közölte, hogy embereik támadták meg a szállót. Szóvivőjük, Abdiaziz Abu-Musab később azt állította a szervezet saját rádióján, hogy jelentős veszteséget okoztak a biztonsági erőknek.

Szomáliában a biztonsági helyzet rendkívül rossz, elsősorban az al-Shabaab merényletei miatt. A szervezet célja az iszlám törvények szigorú értelmezésén alapuló uralom megteremtése az országban. A szálloda elleni támadás az első jelentősebb incidens Mogadishuban, amióta Hasszán Sejk Mohamud új elnök májusban hatalomra került.

Kapcsolódó írásaink