Külföld

Pokolgépes merénylet gyilkolhatott Moszkvában

Feltételezhetően pokolgépes merénylet végzett Moszkva közelében szombaton este egy ultranacionalista ideológus, Alekszandr Dugin lányával, Dariával – közölték az orosz nyomozóhatóságok.

Pokolgépes merénylet gyilkolhatott Moszkvában
Az orosz hatóságok Moszkva közelében a pokolgépes merénylet után a Daria Dugina vezette terepjáró maradványait vizsgálják
Fotó: AFP/Handout / Investigative Co

A Magyar Távirati Iroda az AP hírügynökség állításaira hivatkozva azt írja, hogy Alekszandr Dugin ideológusra – aki szerint Oroszországnak be kell kebeleznie Ukrajnát és minden más orosz nyelvű területet – egyes Oroszország-szakértők gyakran hivatkoznak úgy, mint Vlagyimir Putyin orosz elnök ideológusára.

A hatósági gyanú szerint a pokolgépet a Daria Dugina vezette terepjáró-gépkocsiba rejtették el, és az menet közben felrobbant. A később készült felvételeken látszik, amint nyomozók a helyszínen összeszedik a gépkocsi maradványait.

A nyomozóhatóság közleményében újságírónak és politikai szakértőnek nevezte Daria Duginát. A tett elkövetőjéről és indítékáról csak annyit közöltek, hogy minden lehetőséget megvizsgálnak.

A Platonova vezetéknéven is ismert, az orosz állami média szerint 30 éves nő általában egyetértett apja nézeteivel, de tőle független szakértőként, kommentátorként szerepelt többször a Cargrad nacionalista tévében, és nyilatkozataival támogatta Oroszország ukrajnai háborúját – írta a Reuters hírügynökség.

„Dasa, apjához hasonlóan, mindig a Nyugat elleni harc frontvonalában volt”– közölte róla vasárnap reggel a Cargrad tévé.

Egyes orosz médiumok szerint Dugin és lánya együtt vettek részt egy kulturális fesztiválon, a felrobbantott autó Duginé volt, de ő az utolsó pillanatban úgy döntött, hogy egy másik gépjárművel távozik a helyszínről, lánya egyedül ment el a terepjáróval.

Az ukrajnai háború miatt az oroszokra kivetett amerikai szankcionáltak listáján Alekszandr Dugin is szerepel mint büntetendő személyiség.

Kapcsolódó írásaink

Putyin katasztrófa veszélyére figyelmeztet

ĀAz orosz elnök Macronnal egyeztetett – Európa egyik legnagyobb atomerőművét folyamatosan érik lövések – Moszkva nem szeretné, ha Washington a konfliktus részesévé válna