Külföld

Törökország továbbra is kész közvetíteni Oroszország és Ukrajna között

Munkalátogatásra érkezett Ukrajnába Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki ismét kijelentette, hogy kész hozzájárulni az orosz–ukrán háború befejezéséhez diplomáciai úton, tárgyalásokkal.

Törökország továbbra is kész közvetíteni Oroszország és Ukrajna között
Recep Tayyip Erdogan, Volodimir Zelenszkij és António Guterres az ukrajnai találkozón
Fotó: AFP/Dimitar Dilkoff

A török elnök csütörtökön Ukrajnában járt, ahol Lviv városában találkozott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, valamint António Guterres ENSZ-főtitkárral. A vezetők arról beszéltek, hogyan lehetne diplomáciai eszközökkel véget vetni az orosz–ukrán háborúnak, valamint hogyan lehet fenntartani az ukrán gabonaexportra irányuló mechanizmust, amelyet nemrég hoztak létre.

Erdogan a találkozón, ahogyan a Szocsiba történt utazása során emlékeztette Vlagyimir Putyin orosz elnököt, úgy emlékeztette most az ukrán elnököt is arra, hogy Törökország készen áll megtartani egy találkozót a két fél között. Egyben arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy vállaljon felelősséget a diplomáciai folyamat újjáélesztésében.

Törökország, Oroszország, Ukrajna és az ENSZ július végén írtak alá egy megegyezést arról, hogy megnyitnak három ukrán kikötőt a Fekete-tenger partján, hogy lehetővé tegyék a gabonaszállító hajók kijutását – azok ugyanis a háború kezdete óta nem tudtak elindulni.

A mostani találkozó során felmerül a zaporizzsjai atomerőmű ügye is, amivel kapcsolatban a török elnök aggodalmát fejezte ki, hozzátéve, hogy nem akar a világ még egy Csernobilt.

Kapcsolódó írásaink