Külföld

Vége a tengeri migránstaxiknak

A brit flotta saját kormányával harcol, amiért az a haditengerészetet az embercsempészet eszközévé alakította át

Brit sajtóértesülések szerint a Királyi Haditengerészet azt tervezi, hogy beszünteti a La Manche csatornán végzett migránsmentő akcióit, amiknek során eddig ezrével szállította a  magukat önként bajba sodort bevándorlókat.

Vége a tengeri migránstaxiknak
A francia hatóságok csak megelégedéssel fogadják az országukat elhagyni készülő migránsok látványát
Fotó: DENIS CHARLET / AFP

A Daily Telegraph úgy tudja, a migránsmentést jövő év január 31-én fogja a haditengerészet befejezni.

Maga Boris Johnson konzervatív kormányfő volt az, aki négy hónapja vezényelte a brit haditengerészet hajóit a La Manche csatornára, hogy ott segédkezzenek a brit partiőrségnek az egyre súlyosodó csónakos invázió kezelésében. Johnson teljesen figyelmen kívül hagyta azokat a figyelmeztetéseket, miszerint minél több eszközt vezényel a migránsok Nagy-Britanniába való szállítására, annál jobban fog súlyosbodni a tengeren kialakult krízis, mint ahogy ezt a Földközi-tengerben is láthattuk.

Johnson azt a parancsot adta a haditengerészetnek, hogy „egyetlen hajó se jusson el észrevétlenül az Egyesült Királyságba”. Tehát nem arra utasította őket, hogy a migránshajókat megállítsák, esetleg visszafordítsák, hanem hogy segítsenek nekik biztonságosan megérkezni a brit partokhoz. Ennek a haditengerészet kénytelen volt engedelmeskedni.

A leköszönő brit miniszterelnök országa egyik legkomolyabb migránsválságának nemcsak elszenvedője, hanem kialakítója is volt. A londoni polgármesteri időszakában még lelkes bevándorláspárti multikulturalista Boris Johnsont saját pártjának képviselői is bírálták a Csatornán kialakult illegális forgalom félrekezelése miatt, mondván a haditengerészetet a migránsok taxiszolgálatává változtatta, miközben annak más kulcsfontosságú katonai feladatai kellene lennie. Johnson mindkét utódjelöltje, Liz Truss és Rishi Sunak egyaránt kijelentette, hogy a Csatornán átvonuló migránsválság visszaszorítása az egyik legfontosabb prioritásuk.

A bevándorláspárti brit miniszterelnök és a konzervatív párt liberális szárnyának egyes képviselői a haditengerészet bevetése mellett azzal érveltek, hogy ennek jelenléte elrettentő erőként szolgál majd az embercsempészek szemében. De a kitoloncolások szinte teljes hiánya, és az embercsempészek elleni eljárások emberi jogi szervezetek által való hátráltatása azt jelentette, hogy a bűnszövetkezetek szinte akadálytalanul folytathatták jövedelmező mesterségüket.

Az eredmény nem is váratott magára sokáig, az év elejétől a csatornán érkező migránsok száma megduplázódott, meghaladva a húszezret. Amíg ugyanis a haditengerészetnek jogilag meg van kötve mindkét keze, és az embercsempészek elleni küzdelem, vagy visszatoloncolás helyett csupán mentőakciókban vehetnek részt, addig csak a szervezett bűnbandák és illegális bevándorlók kezére játszanak.

James Heappey, a fegyveres erők minisztere januárban még azt mondta, a haditengerészet szerepe mindaddig folytatódni fog, „amíg az elrettentő hatás el nem érhető, és a kis csónakok Csatornán átvezető útvonala össze nem omlik”. Tobias Ellwood, az alsóház védelmi bizottságának elnöke viszont a tervet a kormányzat „ostoba projektjének” nevezte, amellyel el akarja terelni a figyelmet arról, hogy nem sikerült megállítani a Csatornán átvonuló migránsáradatot.

Azt, hogy Boris Johnson kormánya csak névben volt konzervatív, mutatja az is, hogy az erősen bevándorláspárti baloldali munkáspárt egyik képviselője, John Spellar is már túlzásnak tartja azt az anarchiát és önkényeskedést, ami a brit partokon tapasztalható. 

 „Soha nem volt világos indoklás arra vonatkozólag, hogy milyen szerepet fog majd a haditengerészet betölteni. Végül egy szupertaxi szolgáltatást nyújtottak, amelyet a tenger évszázados törvényei alapján kellett végezniük azért , hogy életeket mentsenek. Ez egy teljesen hibás beavatkozás volt” – fogalmazott John Spellar, brit politikus.

Kapcsolódó írásaink