Külföld

Ismét terror amerikai földön

Rushdie szimbólummá vált a Nyugat eredménytelen erőfeszítései között, megvédve a szabadságot az iszlamista terrorizmussal szemben

Az iszlám szélsőségesek Amerika gyengeségének tulajdonítják, hogy Biden visszatért az Obama által kötött iráni atomalkuhoz, amely sok lehetőséget ad Teheránnak nukleáris fegyver kifejlesztésére. A iszlám radikálisok elérkezettnek látták az időt, hogy ismét amerikai földön csapjanak le. A célpont most Salman Rushdie volt.

Ismét terror amerikai földön
Rushdie több mint három évtizedig illegalításban élt
Fotó: AFP/Charly Triballeau

A Salman Rushdie elleni merényletet sokan a Biden-adminisztráció teljes kudarcának értékelik. Az amerikai elnök ugyanis hivatalba lépése után visszaállította az elődje, Trump által felmondott amerikai–iráni megállapodást. Trump azért rúgta fel a szerződést, mert túl engedékenynek és kijátszhatónak találta, és egy percig sem hitte el, hogy Teherán, ígéretéhez híven, valóban lemondana az atombomba előállításáról.

Salman Rushdie ismét szimbólummá vált a Nyugat néha eredménytelen erőfeszítései között, megvédve a szabadságot az iszlamista terrorizmussal szemben – állítja Jonathan S. Tobin vezető amerikai publicista. Rushdie azután került az iszlám fenyegetések célkeresztjébe, hogy az 1988-ban megjelent Sátáni versek című könyve miatt Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát (vallási rendeletet) bocsátott ki, amelyben a megölésére szólított fel, mert az iráni vallási vezető szerint a mű Mohamed prófétáról eretnek nézeteket tartalmazott.

Rushdie az elmúlt több mint három évtizedet szinte illegalitásban töltötte, elsősorban azért, mert félő volt, hogy a fejére kitűzött vérdíj túl nagy csábítást jelent a fanatikusok számára. Úgy látszik, most érkezett el az idő, hogy valaki, konkrétan Hadi Matar, egy 24 éves New Jersey-i férfi megkapja a vérdíjat. Már ha ez lehetséges, mert egyelőre még messze van ügyében a jogerős bírósági ítélet. Itt azonban nem csak pénzről van szó.

Az amerikaiaknak Afganisztánból történt szökése után az iszlám világban is meggyőződéssé vált, hogy a „sátán” meggyengült. Úgy látták, hogy az eredetileg még Obama elnökkel kötött atomalku Biden általi megerősítése a kezdetét jelentette az Alzheimer-kóros politikának.

A már idézett Jonathan S. Tobin szerint Obama megállapodása garantálta, hogy Iránnak lesz atomfegyvere, hiszen az az évtized végén lejárt volna, és Irán terrorista tevékenységébe sem avatkozott bele. De a prominens demokraták, mint például John Kerry volt külügyminiszter, azt tanácsolták Teheránnak, hogy ítéljék el Trumpot, és várják meg, hogy a demokraták nyerjék meg a 2020-as választásokat, amikor egy új kormány majd segít nekik. Így viszont odajutottunk, hogy az iszlám szélsőségesek az amerikaiak vereségsorozatába sorolják be a Rushdie elleni merényletet is.

Arról már nem is beszélve, hogy a gyilkossági kísérlet amerikai földön történt, ez pedig nagyon is a 9/11-re emlékezteti az iszlám szélsőségeseket.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom