Külföld

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz idén Európában

Minden korábbinál nagyobb területen pusztított erdőtűz Európában idén az Európai Unió figyelőszolgálatának vasárnap ismertetett adatai szerint.

Rekordnagyságú területen pusztított erdőtűz idén Európában
A legtöbb hektár idén eddig Spanyolországban és Romániában égett le
Fotó: MTI

A közösség műholdakkal és földi szenzorokkal működő megfigyelési programja, a Copernicus adataira támaszkodó európai erdőtűz-információs rendszer (EFFIS) kimutatása szerint az idén augusztus 12-ig 659 541 hektáron pusztított erdőtűz. Az eddigi rekordot 2017-ben jegyezték fel, amikor időarányosan – az év elejétől augusztus 13-ig – 420 913 hektár erdő égett le.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári tűzszezon hagyományos vidéke, azaz a mediterrán térség mellett egyre gyakrabban csapnak fel a lángok a kontinens középső és északi részének erdeiben. A változás 2010 óta figyelhető meg, és 2022-re is jellemző, Szlovéniában például nemzedékek óta a legnagyobb erdőtűzzel kellett megbirkózni.

Idén egész Európában száraz és rendkívüli meleg az idő, ami szélsőségesen magasra emelte az erdőtüzek kockázatát. Így mindenütt „aggasztó a helyzet, és még csak a szezon közepén járunk” – idézték német hírportálok Jesus San-Miguelt, az EFFIS koordinátorát.

A szolgálat kimutatása szerint idén eddig főleg Spanyolországban pusztítottak erdőtüzek, ott 244 924 hektár égett le. A második helyen Románia áll 150 528 hektárral, a harmadik Portugália 77 292 hektárral.

Az EFFIS 40 ország – az EU-tagok és további 13 ország – területéről gyűjti az erdőtüzekről szóló adatokat. A szolgálatot 2006-ban állította fel az Európai Bizottság

Kapcsolódó írásaink

Európa szerte erdőtüzek tombolnak

ĀFranciaországban több mint 250 ezer hektár égett le múlt héten, a nyugat-csehországi régióban pedig épp csak sikerült megfékezni a lángokat