Külföld

Lekerült a lélegeztetőgépről Salman Rushdie

Jelentős javulás állt be Salman Rushdie állapotában, a nemrég késsel megtámadott író vasárnap lekerült a lélegeztetőgépről, és a hírek szerint már beszélni is tud.

Lekerült a lélegeztetőgépről Salman Rushdie
Salman Rushdie-t késszúrások érték a fején és a hasán, az egyik szemét valószínűleg el fogja veszteni
Fotó: AFP

Ahogyan arról korábban lapunk is beszámolt, az indiai születésű brit–amerikai írót egy New York-i pódiumbeszélgetésen késelte meg pénteken egy Hadi Matar nevű férfi, aki síita szélsőségesekkel és az iráni Forradalmi Gárdával szimpatizált. Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások, a támadás következtében lélegeztetőgépre került. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte ügynöke, Andrew Wylie.

Az állapotában azonban vasárnapra jelentős javulás állt be, így lekerült a lélegeztetőgépről. Az Associated Press jelentése szerint az író már eszméleténél van, egy írótársa pedig egy azóta törölt Twitter-bejegyzésben arról írt, hogy Rushdie már beszél és viccelődik is. Aatish Taseer később azt mondta, azért törölte a bejegyzést, mert nem az ő tisztje információkat közölni Rushdie állapotáról.

Mindeközben halálos fenyegetést kapott egy másik világhírű író is. A Harry Potter könyvek szerzője, J. K. Rowling arról számolt be Rushdie incidense után, hogy egy Meer Asif Aziz nevet viselő férfi, aki a jelek szerint iszlám radikalista, azt írta neki, ő lesz a következő. A szerző elmondása szerint a rendőrséget is bevonta már, hogy kivizsgálják a fenyegetést.

Kapcsolódó írásaink