Külföld

Gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Salman Rushdie támadója ellen

Gyilkossági kísérlet és testi sértés miatt vádat emeltek Hadi Matar ellen, aki egy New York-i pódiumbeszélgetésen megkéselte Salman Rushdie indiai születésű brit–amerikai írót – közölte az ügyészség szombaton.

Gyilkossági kísérlet miatt vádat emeltek Salman Rushdie támadója ellen
Salman Rushdie, az indiai születésű brit–amerikai író súlyos állapotban van kórházban
Fotó: Twitter

Az ügyészség közleményében azt írta: vizsgálja, hogy milyen tervezés és előkészületek előzték meg a támadást, és lehet-e bővíteni a vádpontokat.

A hatóságok Matar közösségi oldalakon folytatott tevékenységének átvizsgálása során arra jutottak, hogy a férfi szimpatizált a síita szélsőségességgel és az iráni Forradalmi Gárdával – tájékoztatott az NBC hírtelevízió.

Matar Kaliforniában született, és nemrég költözött New Jersey-be. A támadáskor hamis jogosítvány volt nála. Pontos indítékát egyelőre nem tudni.

Rushdie-t a fején és a hasán érték a késszúrások. A 75 éves írót máj-, ideg- és szemsérülésekkel vitték kórházba, egyik szemét valószínűleg el fogja veszíteni – közölte ügynöke, Andrew Wylie. Rushdie jelenleg lélegeztetőgépen van.

Salman Rushdie ellen 1989-ben Irán akkori legfőbb politikai és vallási vezetője, Ruhollah Khomeini ajatollah fatvát adott ki, melyben a megölésére szólított fel az egy évvel korábban megjelent, Iránban istenkáromlás miatt betiltott könyve, a Sátáni versek miatt. Rushdie fejére több millió dolláros vérdíjat tűztek ki, így évekig bujkálnia kellett.

Az iráni állam évek óta próbálja távol tartani magát a Rushdie elleni fatvával összefüggő ügyektől, de az író változatlanul ellenségnek számít az országban. Egy félállami vallásos alapítvány 2012-ben 2,8 millióról 3,3 millió dollárra emelte a fejére kitűzött vérdíjat.

Iránban hivatalosan nem reagáltak a Rushdie elleni merényletkísérletre, de az állami befolyás alatt álló, keményvonalas lapok méltatták a támadót. „Ezernyi gratuláció annak a bátor és kötelességtudó embernek, aki megtámadta a hitehagyott és gonosz Salman Rushdie-t New Yorkban” – írta szombaton a Kajhán című iráni lap, melynek főszerkesztőjét a legfőbb vallási és politikai vezető nevezi ki. A lap hozzátette: „Meg kell csókolni annak a kezét, aki kitekeri Isten ellenségeinek a nyakát.” A Vatan Emrúz című lap Kés Salman Rushdie nyakában címmel számolt be a támadásról, a Horaszán című napilap pedig azt írta, hogy „a sátán úton van a pokolba”.

A támadás óta számos nyugati politikai vezető, többek között a brit miniszterelnök és a német kancellár is megdöbbenésének adott hangot a támadás miatt, és együttérzését fejezte ki Rushdie-nak. „A világnak szüksége van ilyen emberekre, akiket nem tud megfélemlíteni a gyűlölet, és bátran kiállnak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett” – írta Olaf Scholz szombat este a Twitteren.
 

Kapcsolódó írásaink