Külföld

Ezer család perelheti a gyermekek nemváltását segítő klinikát

Biztonsági problémák miatt nemrég elrendelték a brit nemváltó klinika bezárását, mivel kellő mennyiségű konzultáció és kivizsgálás nélkül adtak az orvosok hormongyógyszereket gyerekeknek. Egy ügyvéd szerint akár ezernél is több lehet azon családok száma, akik jogi úton akarnak most fellépni a klinikával szemben.

Ezer család perelheti a gyermekek nemváltását segítő klinikát
A Tavistock Centre klinikához rendkívül sok fiatal fordult a nemváltás miatt
Fotó: Twitter

Angliában található a hírhedt Tavistock klinika, amely arról vált ismertté, hogy számtalan gyerek nemváltását segítette elő. Az intézményt azonban nemrég bezáratták, miután több panasz is érkezett, hogy a gyerekeknek már csupán egy konzultáció után is adtak pubertásblokkoló gyógyszereket, amivel megkezdődött a nemváltásuk.

Most több család is jogi lépéseket tervez a klinikával szemben, erről Tom Goodhead beszélt a Pogust Goodhead ügyvédiroda részéről. Elmondása szerint ezernél is több családot várnak, akik csatlakoznak az intézmény elleni perhez. Goodhead a The Times-nak nyilatkozva kiemelte, hogy gyerekek és fiatal tinédzserek mindenféle megfelelő terápia és szakemberek bevonása nélkül kaptak nemváltó kezeléseket. Ennek következtében a páciensek sok esetben visszafordíthatatlan hatású beavatkozásokon estek át.

Az egyik legismertebb Keira Bell esete, aki 2021-ben saját maga be is perelte a Tavistock and Portman NHS Foundation Trustot, miután azt állította, hogy a klinika jóformán belekényszerítette 16 évesen a nemváltásba. Keira akkoriban, fiatalként, össze volt zavarodva, amit az orvosok nem vettek észre, vagy csak egyszerűen figyelmen kívül hagytak. A fiatal nő ugyanakkor néhány évvel később megbánta döntését a nemváltást illetően – ekkorra azonban már visszafordíthatatlan változásokon esett át a teste.

Object box

Keira Bell elmondása szerint a kezelések következtében nincsenek mellei (mivel azokat eltávolíttatta), valamint nőhöz képest mély a hangja, szakálla és sűrű testszőrzete van. Ezen felül a szexuális életére is negatív befolyással voltak a beavatkozások, és még ki tudja, milyen következményeket visel a teste.

A klinika működésével kapcsolatban többen is aggályokat fogalmaztak meg, miszerint a kezelések és a nemi diszfória témája politizálttá vált, valamint hogy apró nemi eltérések miatt is gyógyszereket írtak fel a gyerekeknek – például ha egy kislány nem kedvelte a rózsaszín szalagokat és a babákat. A számítások szerint egyébként az elmúlt tíz évben a klinikán nemi diszfóriával diagnosztizált lányok száma 5000 százalékkal nőtt meg.

A Tavistock intézményének bezárását végül a brit egészségügyi szolgálat, az NHS angol ága rendelte el egy független vizsgálat következtében. A Dr. Hillary Cass által adott vélemény szerint a kezelések nem voltak biztonságosak, sem hosszú távon fenntartható opciók. A klinika ugyanakkor még jövő tavaszig nyitva marad, utána pedig kisebb, helyi alternatívákkal helyettesítik majd, azaz teljesen nem fog megszűnni.

Kapcsolódó írásaink