Külföld

Trend lett a fiataloknál a nemváltás

Törvénybe foglalnák, hogy perelni lehessen a visszafordíthatatlan beavatkozást kiskorúakon elvégző orvosokat

Manapság már unalmas lehet, ha valaki heteroszexuális, ezért a fiatalokra egyre nagyobb nyomás nehezedik, hogy valami másként azonosítsák magukat. Sokan azonban felnőtt korukra megbánják, hogy kiskorúként nemváltáshoz kapcsolódó beavatkozáson estek át.

Trend lett a fiataloknál a nemváltás
A fiatalok kiemelt célpontjai a Pride-rendezvényeknek
Fotó: AFP/Angela Weiss

A biológiai nem megváltoztatását érintő beavatkozásokat népszerűsíti a fiatalok körében az Egyesült Államok egészségügyiminiszter-helyettese, Rachel Levine. A helyzet nem túl meglepő, mivel Levine maga is transznemű – bár eredetileg férfinak született, most már nőként éli az életét. Egy Pride-hónappal kapcsolatos eseményen a politikus arról beszélt, hogy a vélt nemi identitást megerősítő beavatkozások életmentőek, orvosilag szükségesek és az életkornak megfelelőek. Elmondása szerint gyerekorvosként ő maga is tudja, milyen fontos elfogadni valakinek a valódi identitását és aszerint kezelni őt. Levine szavainak hatására többen is arra biztatták a szülőket a közösségi médiában, hogy lépjenek fel a jelenség ellen, és védjék meg a gyermekeiket a genderideológiától.

Kaliforniában azonban éppen a gyerekek nemváltásának akarnak kedvezni egy törvénytervezettel, amelyet jelenleg tárgyalnak a törvényhozók. A The Post Millennial portál szerint a demokrata párti, nyíltan meleg kaliforniai szenátor, Scott Wiener által benyújtott tervezet célja az, hogy egyfajta menedéket csináljanak az államból a gyermekeket érintő nemi beavatkozásoknak. A szabályozás szerint ugyanis megtiltanák a Kalifornián kívüli hatóságoknak azt, hogy közbeavatkozzanak, ha az államban végeznek el gyermekeken nemváltáshoz szükséges kezeléseket.

A transzneműség terjedése ellen a republikánus képviselők igyekeznek fellépni, akik júniusban az Egyesült Államok Képviselőházában és a Szenátusban is nyújtottak be törvénytervezeteket, válaszul arra, hogy a Biden-adminisztráció népszerűsíti a fiatalok körében a pubertásblokkoló gyógyszereket, a hormonkezeléseket és a nemváltó műtéteket. A tervezetek szerint a felnőttek beperelhetik azokat az orvosokat, akik nemváltó beavatkozásokat végeztek el rajtuk, amíg még kiskorúak voltak. A republikánus törvényhozók szerint ha a demokraták tényleg támogatnák a nemükkel kapcsolatban összezavarodott gyerekeket, akkor támogatnák azt, hogy jogi útra tereljék a sérelmeiket.

Az pedig egyáltalán nem példa nélküli, hogy a fiatalon nemváltó beavatkozáson átesettek később, felnőttkorukban megbánják döntésüket. Ahogy az is mindennapossá vált, hogy a klinikákon az orvosok már csupán egy-két alkalom után hormongyógyszereket írnak fel a fiatal pácienseknek mindenféle komoly kivizsgálás nélkül, ezzel is segítve a kiskorúak nemváltását. Erre tökéletes példa Keira Bell esete, aki be is perelte az Egyesült Királyság állami egészségügyi szolgáltatóját, mivel az állami pénzből fenntartott, nemváltásra szakosodott klinika túl könnyen engedte meg neki kiskorúként, hogy elkezdjen nemet váltani, és így hormonterápián essen át.

Mint az kiderül Keira történetéből, gyerekként online forrásból jött neki az ötlet, hogy változtasson nemet, majd hamar a mély vízbe került. Tizenhat éves korától kezdve hormonkezelést kapott húszéves korában pedig eltávolították a melleit. Mindezt mostanra már bánja, a kezelések hatásai azonban visszafordíthatatlanok. A probléma gyökere valószínűleg abban is található, hogy manapság menőnek számít a fiatalok körében, ha valaki transznemű, vagy bármilyen formában az LMBTQ-közösség tagja.

Erre a megállapításra jutott Tom Holland brit történész és szerző is, aki szerint a modern korban elképzelhető, hogy valaki azért azonosítja magát transzneműként, hogy ezzel is erősítse a társadalmi státuszát. Holland úgy vélekedett, manapság fehérnek és heteroszexuálisnak lenni unalmas, és ez magyarázat lehet arra, miért terjed az a trend a fiatalok körében, hogy queerként azonosítsák magukat.

A transzneműséget reklámozza a Disney


Manapság már nem újdonság, hogy mindenféle filmbe, mesébe vagy sorozatba LMBTQ-karakterek kerülnek, lassan már nem is lehet olyan alkotást találni, amelyre ez ne lenne igaz. A Disney ebben is élen jár, több olyan karaktert is bemutattak már, akik melegek, most pedig egy műsorban megjelenítettek egy feltehetően transznemű karaktert is.


A férfinak kinéző, ám közben a transznemű zászló színeit megjelenítő felsőt viselő szereplőt olyan helyzetben láthatjuk, ahol éppen arról beszél, ő milyen menstruációs terméket használ. Nem ez az első alkalom, hogy a Disney a genderideológiát népszerűsíti a gyerekek körében, emiatt Floridában a cég már komoly összetűzésbe keveredett a republikánus kormányzóval. Ron DeSantis ugyanis a magyarhoz hasonló gyermekvédelmi törvényt írt alá, amely ellen a Disney hevesen tiltakozott. A vállalat politikai aktivizmusára válaszul a floridai szenátus jóváhagyta, hogy megszüntessék a Disney-re vonatkozó speciális adókörzetet.

Kapcsolódó írásaink