Külföld

Újabb lengyel folyóból jelentettek halpusztulást

Kereken egymillió zloty (84,188 millió forintos) jutalmat ajánlott fel a helyi rendőrség annak, aki az Odera beszennyezéséért felelősök nyomára vezeti a hatóságokat. Időközben rengeteg elpusztult halat találtak a Ner folyóban, a Lengyelország középső részén fekvő Lódzi vajdaságban.

Újabb lengyel folyóból jelentettek halpusztulást
Ivonne Tannhäuser önkéntes két elhullott és már erősen lebomlott haltetemet emel ki a német–lengyel határfolyó, azaz az Odera vizéből
Fotó: dpa picture-all/Patrick Pleul

A rendőrség főparancsnoka egymillió zloty (jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 84,188 millió forint) jutalmat ajánlott fel annak, aki segít leleplezni az ökológiai katasztrófa felelőseit – közölte szombaton Maciej Wasik lengyel belügyminiszter-helyettes. A politikus annak nyomán nyilatkozott, hogy az Oderában súlyos pusztulást végzett az egyelőre azonosítatlan méreg.

A helyi természetvédelmi szakemberek szerint a folyónak több évre lesz szüksége ahhoz, hogy az élővilága regenerálódjon. Az Odera Csehországban ered, majd a lengyel–német határon folyik, végül visszakanyarodik Lengyelországba, ahol a Balti-tengerbe ömlik.

Anna Moskwa, a varsói kabinet klímaügyi minisztere szombaton arról beszélt, hogy a  saját és a német mérések is ugyanarra jutottak: nem találtak higanymérgezésre utaló nyomot a vízben, ugyanakkor a víz sószintje megemelkedett. 

A környezeti katasztrófa miatt belföldön és Németországból is bírálatok érték a jobboldali lengyel kabinetet, mondván, nem lépett időben az ügyben. A mérgezés első jeleit még július végén észlelték, Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő viszont szombaton úgy nyilatkozott, hogy csak „augusztus 9-én vagy 10-én” tájékoztatták a történtekről.

„Teljesen világos, hogy én túl későn szereztem erről tudomást. Az illetékes szerveknek kutyakötelességük lett volna előbb szólni erről” – jelentette ki a miniszterelnök Gorzow Wielkopolskiban, a Odera mellett fekvő vajdaság székhelyén tartott sajtótájékoztatóján. Mateusz Morawiecki az események nyomán leváltotta posztjáról Przemyslaw Dacát, a vízügyi hatóság vezetőjét és Michal Mistrzak környezetvédelmi főfelügyelőt, mert megítélése szerint túl lassan intézkedtek. Hozzátette, az eseményt a Varsói Ügyészség is vizsgálja.

Egy elpusztult amurt emelnek ki az önkéntesek az Oderából
Egy elpusztult amurt emelnek ki az önkéntesek az Oderából
Fotó: dpa picture-all/Patrick Pleul 

A baj nem jár egyedül, ugyanis rengeteg elpusztult halat találtak a Ner folyóban is a Lódzi vajdaságban – mondta el Dagmara Zalewska vajdasági szóvivő szombaton. Erre Poddebice és Leczyca megye határán figyeltek fel. Hangsúlyozta: vizsgálódnak az ügyben, és figyelemmel kísérik a helyzetet.

Mateusz Daszkiewicz, a szomszédos Nagy-lengyelországi vajdaság szóvivője arról beszélt, nincs szemmel látható szennyezőanyag a vízben. Az eddig bevizsgált vízmintákban sem találtak jelentős eltéréseket – mutatott rá. Közölte, a helyi hatóságok rendkívüli ülést hívtak össze az ügyben. A Ner a Lódzi és Nagy-lengyelországi vajdaságon halad át, és az Oderába torkolló Warta egyik mellékága.

Kapcsolódó írásaink