Külföld

Közös hadgyakorlatot tart Kína és Thaiföld

Bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre a Kínai Népköztársaság. A vendégeskedő haderő vasárnap közös hadgyakorlatba kezd a délkelet-ázsiai ország csapataival.

Közös hadgyakorlatot tart Kína és Thaiföld
A katonai művelet tovább növeli az amúgy is felfokozott hangulatot a térségben (Képünk illusztráció, a thaiföldi 1. Tüzérdandár ütegeit mutatja.)
Fotó: Bangkok Post via AFP

Akár a tajvani konfliktus kiterjesztéseként is értékelhető, hogy Kína bombázó- és vadászrepülőgépeket küld Thaiföldre azért, hogy a két állam közös hadgyakorlaton csiszolja össze katonai képességeit. A pekingi védelmi minisztérium szombati közlése szerint a vasárnap induló műveletekben szerepet kapnak a szárazföldi célpontokra mért csapások, kis és nagy létszámú egységek bevetései, valamint a part menti küzdelmek légi támogatását célzó manőverek.

Kína egyre szélesebb körű katonai tevékenysége az ázsiai-csendes-óceáni térségben az elmúlt időszakban növekvő aggodalmat keltett az Egyesült Államokban és szövetségeseiben, amelyek - Egyesült Államok, Indonézia, Ausztrália, Japán és Szingapúr - Indonéziában ugyancsak folyamatosan gyakorlatoznak a térségben.

Kína mindemellett az elmúlt napokban sorozatosan indított harci hajókat és repülőgépeket, amelyek a Pekinggel éleződő konfliktusban álló Tajvan vizein és légterén haladtak át. Ezelőtt is előfordult, hogy aktív katonai tevékenységgel fenyegette a Pekingtől de facto függetlenül működő szigetet, ezek száma és intenzitása azonban Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök múlt heti, sok vitát kiváltó tajpeji látogatása óta megnőtt.

Kapcsolódó írásaink