Külföld

Pelosi tovább növeli a feszültséget Kelet-Ázsiában

Nancy Pelosinak sikerült Észak-Koreát is feldühítenie azzal, hogy meglátogatta a demilitarizált övezetet.

Pelosi tovább növeli a feszültséget Kelet-Ázsiában
Nancy Pelosi a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetben tett látogatása során
Fotó: AFP

Miután felkavarta az állóvizet Tajvan körül, Nancy Pelosi amerikai házelnök Dél-Koreában folytatta ázsiai körútját. A demokrata politikus legutóbb a két Korea közötti határon fekvő demilitarizált övezetet kereste fel, ami, hasonlóan a tajvani látogatásához, csak tovább növelte a feszültséget a térségben. Pelosi Kim Dzsin Pjo dél-koreai házelnökkel tárgyalt a látogatás előtt. A két tisztségviselő határozott és kiterjedt elrettentést követelt Észak-Koreával szemben.

Ugyanakkor érdemes kiemelni, hogy Jun Szogjol konzervatív dél-koreai elnök nem volt hajlandó megszakítani a nyaralását az amerikai demokrata Pelosi látogatása miatt, és annak ellenére, hogy mindketten az ország fővárosában tartózkodtak, mindössze telefonon tárgyalt a két politikus. 

A dél-koreai látogatásra Észak-Korea is hevesen reagált, Dzso Jong Szam észak-koreai külügyi illetékes rámutatott: az amerikai házelnök látogatása leleplezi a washingtoni kormány ellenséges szándékát Észak-Koreával szemben.

„Az Egyesült Államok csak olajat önt a tűzre” – tette hozzá közleményében.

Dzso figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államok drágán meg fog fizetni minden bajért, amelyet Pelosi jártában-keltében okozott. A tisztségviselő a nemzetközi béke és biztonság pusztítójának nevezte Pelosit tajvani látogatása miatt, amivel felbőszítette Pekinget.

Nancy Pelosi Dél-Korea után Japánt is meglátogatja, ahol szintén számos kényes kérdés van, amelyek közül több érinti Kínát, valamint Oroszországot is. 

Időközben tovább folytatódik az a többnapos éles hadgyakorlat Tajvan körül, amellyel Kína gyakorlatilag blokád alá vonta a szigetet. Szakértők szerint az ilyen típusú mozgások akár rutinszerűvé is válhatnak, ha Tajpej tovább provokálja Pekinget. Ennek beláthatatlan következményei lennének a világgazdaságra. 

Kapcsolódó írásaink