Külföld

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának

Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől.

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának
A Barátság II. kőolajvezetéknek a Mol Dunai Finomítójába belépő vezetéke a főelzáró csappal, előtérben emléktábla Százhalombattán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Médiaértesülések szerint a szóban forgó európai bank a holland ING. Az ING nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A Slovnaft szlovák olajipari vállalat tájékoztatása szerint az orosz olajszállítások Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank fogja tudni bonyolítani.

„A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta azt” – mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője. „Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet” – tette hozzá.

A megoldással tartósan elhárulna az akadály a Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől.

A Transneft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint a Barátság kőolajvezetéken azért álltak le a szállítások, mert a nyugati szankciók miatt nem lehetett orosz átutalást közvetlenül Ukrajnának teljesíteni. Miután a magyar Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalás, Magyarországra és Szlovákiába újból megindultak az olajszállítások.

Bennfentes értesülések alapján a Csehországba irányuló szállításokat szombatra tervezik újraindítani.

Kapcsolódó írásaink