Külföld

Katasztrófától tart az ENSZ-főtitkár a zaporizzsjai atomerőműnél

Guterres: A helyzet enyhülése helyett sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek

António Guterres ENSZ-főtitkár felszólította Ukrajnát és Oroszországot, hogy sürgősen hagyjanak fel a zaporizzsjai atomerőmű lövetésével, máskülönben a helyzet könnyedén katasztrófába torkollhat – tudatta közleményben az ENSZ.

Katasztrófától tart az ENSZ-főtitkár a zaporizzsjai atomerőműnél
A zaporizzsjai atomerőmű, Európa legnagyobbja
Fotó: NurPhoto/Dmytro Smolyenko

„Felszólítom az Oroszországi Föderáció és Ukrajna hadseregét egyaránt, hogy azonnali hatállyal hagyjanak fel mindenfajta katonai tevékenységgel az atomerőmű közvetlen közelében, és ne vegyék célba a létesítményt vagy környékét” – írta az ENSZ főtitkára a közleményben, amelyet a nemzetközi szervezet Biztonsági Tanácsának (BT) szerda esti ülését követően adtak ki.

A nyilatkozatban Guterres mély aggodalmát fejezte ki az oroszok által megszállt erőmű körüli események miatt. Mint fogalmazott, felkérte az illetékes erőket, hogy a józan észre hagyatkozva óvják az erőművet, azonban „a helyzet enyhülése helyett sajnálatos módon az elmúlt napokban csak további, aggodalmat keltő incidensekről érkeztek hírek”.

„Amennyiben ezek folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet” – figyelmeztetett Guterres.

Európa legnagyobb atomerőművét múlt hét végén sorozatosan érték támadások, az ukrán és orosz fél egymást vádolja a tüzérségi tűzzel. Az erőmű egyes részei ugyan megrongálódtak, de a jelentések szerint a legfontosabb létesítmények épek.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergiai-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt.

 Az amerikai külügyminiszter egyik szóvivője a nap folyamán közölte, az Egyesült Államok támogatja azokat a felhívásokat, hogy hozzanak létre demilitarizált övezetet a zaporizzsjai atomerőmű körül. „Veszélyes és felelőtlenség harctevékenységet folytatni egy atomerőmű térségében, felszólítjuk ezért Oroszországot, állítsa le katonai műveleteit az ukrán nukleáris létesítmények közelében és adja vissza Ukrajnának az ellenőrzést ezek felett, ezen felül pedig támogatjuk Ukrajna felhívását demilitarizált övezet létrehozására az atomerőmű körül” - mondta az amerikai illetékes.

Kapcsolódó írásaink