Külföld

Soros bevallotta, ő pénzel bűnözőbarát amerikai ügyészeket

A milliárdos ügyetlenül mentegetődzik az általa indítított bűnözési és erőszakhullám láttán

A Wall Street Journalnak július végén küldött levelében, amelyben saját magát filantróp adakozóként nevezi meg, a baloldali milliárdos oligarcha azzal dicsekszik, hogy „reformpárti” ügyészekkel harcol a rasszista amerikai büntetőrendszer ellen.

Soros bevallotta, ő pénzel bűnözőbarát amerikai ügyészeket
Chesa Boudin volt San Franciscó-i szélsőbaloldali ügyész jó példája annak a rombolásnak, amelyet ma Soros György pártfogol
Fotó: Getty Images/Justin Sullivan

Szerinte az amerikai igazságszolgáltatás igazságtalan, amely tény negatív kihatással van a polgárok biztonságára is. Ezt a következtetést saját megfogalmazása szerint arra alapozza, hogy Amerikában a feketék ötször nagyobb eséllyel kerülnek börtönbe, mint fehérek. Arra persze a radikális baloldali filantróp már nem tér ki, hogy ez lehet annak az eredménye, hogy a fekete közösségben ötször akkora a bűnözési arány, mint a fehérek között, és hogy minden egyes esetben az elítéltek egy szabad és független bírósági eljárás révén kerültek rács mögé.

Levelében azzal vádolja az amerikai sajtót, hogy hazudik, amikor azt állítja, hogy összefüggés lenne a növekvő bűnözés és erőszak, valamint az általa pénzelt ügyészek tevékenysége között. Mint az ismeretes, Soroshoz köthető szervezetek milliókkal támogatták az olyan szélsőbaloldali ügyészjelöltek választási kampányát, akik nem hisznek a börtönökben és a büntetőeljárásokban, hanem inkább úgynevezett bűnmegelőzési szociális programokra költenék a rendfenntartásra félretett költségvetést.

Soros szerint a bűnözés leginkább a republikánus közigazgatás alatt álló településeken növekedett az elmúlt években, ami ugyancsak meglepő kijelentés, mivel tanulmányok azt mutatják, hogy az Egyesült Államok 15 legnagyobb bűnözési rátával sújtott városából 11 áll demokrata párti fennhatóság alatt. Emellett Soros azon állításának, miszerint a feketék rasszizmus áldozatai, az is ellentmond, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium adatai szerint a feketék ellen elkövetett bűncselekmények elkövetőinek több mint 70 százaléka fekete, csak 10 százalékuk fehér.

Az NAACP fekete jogi szervezet vezetője, Kweisi Mfume is arra a kérdésre, hogy szerinte melyik a fekete közösséget fenyegető legnagyobb kihívás, a rasszizmus vagy a családapák hiánya, úgy válaszolt, hogy, kétségtelenül a gyermekeik nevelésében részt venni nem akaró apák. Thomas Sowell amerikai fekete publicista szerint is „a fekete család, amely túlélte a rabszolgaság és a diszkrimináció évszázadait, gyorsan bomlásnak indult a liberális jóléti államban, amely támogatta a hajadonterhességet, és a szociális támogatásokat vészmegoldásból életformává változtatta”.

A Manhattan Institute kutatója, Thomas Hogan is úgy fogalmazott: „Soros nem támogatja anyagilag a mérsékelt ügyészeket, akik a büntetőjogi rendszer finom mechanizmusainak gondos kiigazításával és reformjával foglalkoznak. Ő olyan tapasztalatlan politikusokat támogatott, akik mind a bűncselekmények, mind a szabálysértések nagyarányú dekriminalizálását vezették be. Ez nem reform. Ez a büntető igazságszolgáltatás spekulatív dekonstrukciója.”

Talán az egyik legtragikusabb következménye a Soros-féle ügyészek tevékenységének a Waukesha városban tavaly novemberében történt eset, amikor egy bűnöző rendőrök elől menekülve teljes gázzal belehajtott egy békés felvonulásba. Hatan életüket vesztették, több mint hatvanan súlyosan megsérültek. Az elkövetőt épp akkor engedték ki a Milwaukee megyei börtönből – mindössze 1000 dolláros óvadék ellenében –, annak ellenére, hogy korábban erőszakos bűncselekményeket követett el, és az óvadékot is megugrotta. John Chisholm radikális baloldali ügyész, aki szabadon engedte, utólag elismerte, hogy az óvadékot „helytelenül alacsonyan” állapították meg.

Philadelphiában a gyilkosságok száma több mint kétszeresére nőtt azóta, hogy a Soros által támogatott Larry Krasnert 2017-ben megválasztották ügyésznek, az illinois-i Cook megyében pedig 2021-ben több mint 1000 gyilkosságot jegyeztek fel – 1994 óta a legtöbbet. San Franciscóban – ahol Soros egyik legradikálisabb baloldali ügyészének, Chesa Boudinnak a hetekben le kellett mondania – az úgynevezett „életminőség” elleni bűncselekményeket már nem is büntetik. A californiai városban mára olyan mértékben elharapódzott a hajléktalanok száma, hogy a helyzetet már „humanitárius válságként” írják le.

Kapcsolódó írásaink

Rombolnak a Soros-ügyészek

ĀA rendőrségi források megvonásáért és a gyermekeikért kiálló szülők megbüntetéséért harcol az oligarcha