Külföld

Virágzik a bűnözés a hippik fővárosában

Züllő San Francisco

A brit Daily Telegraph cikke szerint a demokrata vezetésű San Franciscóban tavaly többen haltak meg kábítószer-túladagolásban, mint a Covid–19-ben, ennek ellenére egyetlen embert sem ítéltek el kábítószer forgalmazásért.

A helyiek közül ezért több mint százhúszezren írtak alá egy petíciót Chesa Boudin helyi radikális baloldali főügyész leváltása érdekében. A Washington Post cikke szerint is Boudin visszahívása azt bizonyítja, hogy a demokraták elvesztették a közvélemény bizalmát a bűnözéssel kapcsolatban. San Franciscóban Boudint 2019-ben azzal az ígérettel választották meg kerületi ügyésznek, hogy kevesebb embert küld majd börtönbe, és helyette növelni fogja a kezelésre való beutalásokat.

Amit a város végül elért, az a bűnözési ráta egekbe történt emelkedése lett. Az elmúlt két évben nőtt a gyilkosságok száma, a betörések száma több mint 45 százalékkal, az autófeltöréseké pedig 32 százalékkal emelkedett 2022-ben, a választók 66 százaléka pedig kevésbé érzi magát biztonságban, mint tíz évvel ezelőtt.