Külföld

Több millió ember adatait lopták el hekkerek

Egy rendszerhiba lehetővé tette hekkerek számára, hogy ellopják több mint ötmillió Twitter-felhasználó személyes adatait.

Több millió ember adatait lopták el hekkerek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Anadolu Agency/Mustafa

A Twitter pénteken tájékoztatta a felhasználókat egy biztonsági hibáról, amely lehetővé tette hekkereknek, hogy megszerezzék és eladják a fiókok tulajdonosainak személyes adatait.

A technológiai óriás nem közölte a kompromittált fiókok számát, de a feltételezések szerint több mint ötmillió felhasználó lehetett érintett. A vállalat közleménye szerint a hiba, amely egy 2021. júniusi frissítésből adódott, lehetővé tette egy e-mail cím vagy telefonszám megadásával, hogy a hekkerek megtudják, hogy az egy adott fiókhoz kapcsolódik-e. 

A Twitter 2022 elején javította a hibát, azonban júliusban fény derült rá, hogy hekkereknek addigra sikerült az említett fiókok adatait megszerezni, amelyeket eladásra is kínáltak. 

A vállalat azt ígérte, hogy felveszi a kapcsolatot a szerencsétlen incidens által érintett fiókok tulajdonosaival. A Twitter azonban azt is elismerte, hogy lehetetlen elérni minden olyan fiókot, amely potenciálisan veszélybe került. 

Bár a jelszavak nem kerültek nyilvánosságra, a Twitter egy sor ajánlást fogalmazott meg a fiókok védelmére. Azokat, akik nem a saját a nevükkel vannak jelen a platformon, arra figyelmeztették, hogy ne adjanak hozzá nyilvánosan ismert telefonszámokat vagy e-mail címeket, míg minden felhasználónak azt tanácsolják, hogy engedélyezze a kétfaktoros hitelesítést személyes adatainak védelme érdekében.

Nem ez volt az első eset, hogy a Twitter-felhasználók személyes adatai veszélybe kerültek. 2020 júliusában az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított egy bitcoincsalás ügyében, amelynek során számos ismert ember, köztük Elon Musk, Bill Gates, Barack Obama és Kim Kardashian fiókját is elérték a hekkerek. A vállalat akkor azt közölte: jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy korlátozza a rosszindulatú szereplők hozzáférését a belső rendszereihez.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom