Külföld

Nem tudja megemészteni Orbán Viktor dallasi beszédét a balliberális média

A megszokott reakcióval fogadta a balliberális média Orbán Viktor miniszterelnöknek az amerikai CPAC konferencián elmondott beszédét.

Nem tudja megemészteni Orbán Viktor dallasi beszédét a balliberális média
Orbán Viktor Dallasban a CPAC konferencián
Fotó: AFP/NurPhoto/Zach D Roberts

Ahogy várható volt, a miniszterelnök dallasi beszéde után beindultak a balliberális nemzetközi média úthengerei, amelyek újra megpróbálták elmagyarázni a közönségnek, hogy miért Orbán Viktor a leggonoszabb politikus a világon.

A brit BBC rövid összefoglalójában többet foglalkozott a miniszterelnök tusványosi beszédével, mint a Dallasban elmondottakkal, kiemelték Hegedűs Zsuzsa korábbi tanácsadó lemondását is. A CPAC-et megnyitó beszéddel kapcsolatban leginkább azt emelték ki, amikor Orbán Viktor a magyar Alaptörvényből idézett.

Hasonlóan a brüsszeli Politico is szükségének érezte a tusványosi beszéddel kezdeni összefoglalóját. Ami után leginkább a magyar családpolitikát emelték ki, hozzátéve, hogy az Egyesült Államokban is egyre népszerűbb az a „nacionalista populizmus”, amit – a Politico szerint – Orbán Viktor képvisel. Megjegyezték azt is, hogy Orbán Viktor egy félig üres előadóteremben tartotta meg a beszédét, habár ennek ellentmondanak azok a videók is, amit Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója osztott meg közösségi oldalán.

Objektum doboz
Objektum doboz

A szintén brit The Guardian – ahogy a miniszterelnök előre jelezte a beszédében – úgy fogalmazott Magyarország autokrata vezetője tartott beszédet az amerikai konzervatívok előtt, a lap hozzátette, Orbán Viktor „nativista fehér sérelmi politikája” megfertőzte az amerikai jobboldalt. Valamint megismételte azokat az alaptalan vádakat, miszerint Orbán Viktor lebontotta a jogállamot Magyarországon.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) is a szokásos hangnemben foglalta össze a miniszterelnök beszédét. Úgy fogalmaznak, Orbán Viktor füttyszó helyett nagy tapsot kapott, miközben „agresszív retorikával a progresszív erők elleni harcra szólított fel”. A viszonylag hosszabb elemzésbe azért sikerült egy pontatlanságot is beleírni, ugyanis a FAZ cikke szerint Orbán Viktor azt mondta, hogy Magyarország az egyetlen európai ország, ahol biztonságban lehet este sétálni. A cikk szerzőjének figyelmét eszerint elkerülte, hogy a magyar miniszterelnök Budapestről beszélt, mint azon kevés európai fővárosok egyikéről, ahol még biztonságban lehet éjszaka a városban sétálni.

Az amerikai MSNBC is hozta a tőle elvárható stílust, hiszen a magyar miniszterelnököt „autoriter bigottnak” nevezték, s hozzátették, hogy az amerikai jobboldal nagy része Orbánban többet lát, mint egy hatékony vezetőt, ő egy olyan modellt kínál, amelyet az amerikai konzervatívok „utánzásra” érdemesnek tartanak. És persze ők is megemlítik Hegedűs Zsuzsa esetét, s természetesen megismétlik azokat az elcsépelt vádakat, miszerint az Orbán-kormány felszámolta a magyar demokráciát.

Objektum doboz

Az NBC szintén amerikai hírtelevízió adása szerint, Texasban Orbán Viktor „mentegetőzni próbált” a Tusnádfürdőn elmondott beszéde miatt. Valamint azt emelték ki, hogy a CPAC közönsége a csatorna elmondása alapján „itta Orbán Viktor szavait”, „nevettek a viccein”, és „mindenben egyetértettek vele”.

A legtipikusabban viszont talán a CNN hírtelevízió reagált, amely egy hosszas riporttal igyekezett riogatni az amerikai közönséget. A riportban szinte az összes már jól ismert balliberális toposz előkerül hazánkkal szemben, a CNN szerint Orbán retorikája „Magyarország történetének a legsötétebb időszakát idézi. Persze felidézték Orbán Viktor Tusnádfürdőn tartott beszédét is, valamint elmagyarázták az amerikai közönségnek, hogy összeomlóban van a magyar gazdaság.

Kapcsolódó írásaink